Косовська операція (1915)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Косовська операція
Сербська кампанія в Першій світовій війні
Операція проти Сербії
Операція проти Сербії

Операція проти Сербії
Дата: 10 листопада 1915 — 4 грудня 1915
Місце: Косово
Результат: Перемога Болгарії
Сербська армія відступила до Албанії та Греції
Сторони
Болгарія
Німецька імперія
Австро-Угорщина
Сербія
Командувачі
Никола Жеков
Константин Жостов
Климент Бояджиєв
Георгій Тодоров
Радомир Путник
Живоїн Мишич
Степа Степанович
Павле Юрішич-Штурм
Військові сили
Перша армія
Північне угрупування Другої армії
Втрати
Незначні 30 000 вбитими і пораненими, 199 одиниць зброї втрачено

Ко́совська опера́ція (10 листопада — 4 грудня 1915) — битва Першої світової війни на Балканському фронті, між сербськими і болгарськими військами, що завершилася перемогою болгарських військ.

Битва[ред. | ред. код]

Форсувавши Мораву, болгарські війська далі наступали на територію Косова. Головний удар 1-ї болгарської армії був завданий на Приштину. 9 листопада болгарські частини вступили в Косово. Сербські війська спробували завдати контрудару і об'єднатися з англо-французькими військами, що висадилися в Салоніках, проте атаки сербів були відбиті. 24 листопада частини 1-ї болгарської армії без особливих зусиль захопили Приштину.

4 грудня операція в Косові завершується тим, що сербська армія в тяжких умовах відступає в Албанію. При цьому сербські війська втратили 30 тис. убитими і пораненими, 150 автомашин, велику кількість коней та інше військове майно. Сербська армія згодом відступила до Албанії, а пізніше перейшла на грецький острів Корфу.

Після операції в Косові болгарські війська вступають у межі сербської Македонії. У Косові встановлюється болгарський уряд.

Наслідки[ред. | ред. код]

Болгарським військам не вдалося досягти своєї головної мети в Косовській операції — оточення і знищення сербських сил, яким навіть з великими втратами живої сили і зброї вдалося відступити до Албанії.

Після битви болгарська армія просунулась на південь, де зустрілася з військами Антанти. Там формується Салонікський фронт, де ще три роки триватимуть кровопролитні бої.

Посилання[ред. | ред. код]