Костел святої Катерини (Воютичі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костел святої Катерини


49°33′29″ пн. ш. 23°05′23″ сх. д. / 49.55806° пн. ш. 23.08972° сх. д. / 49.55806; 23.08972Координати: 49°33′29″ пн. ш. 23°05′23″ сх. д. / 49.55806° пн. ш. 23.08972° сх. д. / 49.55806; 23.08972
Тип церква
Статус спадщини пам'ятка архітектури місцевого значення України
Країна  Україна
Розташування с. Воютичі
Самбірський район
Львівська область
Конфесія РКЦ
Тип будівлі костел
Побудовано на кошти громади
Костел святої Катерини (Воютичі). Карта розташування: Україна
Костел святої Катерини (Воютичі)
Костел святої Катерини (Воютичі) (Україна)
Мапа

CMNS: Костел святої Катерини у Вікісховищі

Костел святої Катерини — чинний костел у селі Воютичі Самбірського району Львівської області, Україна (історична область Галичина). Костел розташований за 10 кілометрів від міста Самбір.

Історія[ред. | ред. код]

Мурований храм було споруджено між 1714—1719 роками коштом дідича Воютичів Яна Францішека зі Жмигроду Стадніцького. Для завершення будівництва шляхтич Юзеф Мнішек використав матеріал зі свого знесеного замку в Ракові. Консекрацію храму провів тоді перемиський латинський єпископ, в майбутньому львівський архієпископ — Вацлав Сєраковський 1743 року.

Після Другої світової війни російсько-більшовицька влада перетворила костел на сховище мінеральних добрив, що завдало будівлі значної шкоди.

Орган[ред. | ред. код]

На хорах костелу збереглись залишки невеликого костельного органа на 8 регістрів. Орган, ймовірно, збудований на фабриці Яна Слівінського (пол. Jan Śliwiński) у Львові, про що свідчить напис «S.J.5» на одній з нижніх поперечин. Етикеток або інших написів не органі не збереглось. Такий само напис, але з номером 11, і у дещо зміненому порядку літер — «J.S.11» — є на органі в сусідньому селі Стрілковичі.

Там збереглась також етикетка фабрики Слівінського, яка дозволяє однозначно інтерпретувати літери «J.S.», як «Jan Sliwinsky», а цифри — як порядковий номер органа виготовлення цієї фабрики.

Таким чином, можна припустити, що орган № 5 для костелу села Воютичі був виготовлений приблизно 1877, тобто через рік після заснування фабрики, а орган № 11 — у наступному році. Орган мав 6 регістрів в мануалі та 2 в педалі. Написи під важелями не збереглись, лише залишились сліди від них. На задній стороні корпуса органа збереглись повністю 8-футові дерев'яні квадратної мензури труби двох педальних регістрів, та всього 5 дерев'яних труб від мануальних регістрів.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Корпус органа костелу святої Катерини знаходиться у непоганому стані, але труб навіть на проспекті не залишилось, збереглись також міхи, клавіатура, ручний помповий механізм. Пофарбований корпус у світлий глиняно-жовтий колір, за час свого існування щонайменше двічі перефарбовувався. Первинно орган мав колір темного дерева. Орган № 5 цікавий у декількох відношеннях: мануал мав 49 клавіш (а не 48 чи 52—54, як зазвичай у органах Слівінського, тобто чотири повних октави) і 13 клавіш (не 12, 15 чи 18, як зазвичай) — в педалі. Рішення проектувальника додати по одній клавіші як для педалі, так і для мануала одночасно, виглядає гармонійно.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]