Костромська духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костромська духовна семінарія
(КоДС)
Дата заснування 1747, 1996
Конфесія Православ'я
Церква Російська православна церква
Розташування Кострома
Юридична адреса 156000, м. Кострома, вул. Сімановського, 26а
Сайт http://kods.kostroma-eparhia.ru/

Костромська духовна семінарія — духовний заклад Російської Православної Церкви (безпатріаршої), створений українськими релігійними діячами за зразком Києво-Могилянської академії. Готував священно- і церковнослужителів. Заснована 1747, ліквідована 1918.

1996 РПЦ заснувала нову семінарію, яка носить ідентичну назву, але не має жодного відношення до старої Костромської семінарії. Термін навчання — 5 років на пастирському відділенні, 3 роки на регентському відділенні.

Історія[ред. | ред. код]

Заснована 1747 при Іпатіївському монастирі видатним українським богословом Сильвестром (Кулябкою).

За час існування семінарії з її стін вийшло чимало видатних діячів православ'я: митрополитів, архієпископів, ректорів духовних академій і семінарій, богословів, церковних істориків, просвітителів, величезна кількість міських і сільських священиків.

Поряд з основними предметами: літургікою, гомілетику, богослов'ям, Святим Письмом, церковним співом, іконописанням, церковною історією семінаристи, за українським зразком Києво-Могилянської академії, вивчали древні і сучасні мови, громадянську історію, філософію, словесність, математику, психологію, логіку.

Фундаментальна бібліотека вважалася однією з найбагатших у краї. З 1887 при семінарії діяла зразкова церковно-приходська школа, хор духовної семінарії вважався одним з найкращих в єпархії. Семінарія була центром єпархіального життя: тут проходили єпархіальні з'їзди духовенства, зборів церковно-історичного товариства.

Випускником семінарії є відомий український візантолог Федір Успенський.

У липні 1918 року семінарія була закрита комуністами.

Нова семінарія[ред. | ред. код]

17 липня 1996 училище училище РПЦ було перетворено на семінарію. Першим ректор - архімандрит Геннадій Гоголє). В основу навчального процесу в семінарії були покладені програми, прийняті в Санкт-Петербурзькій духовній семінарії.

Ректори[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]