Котек Йосип Йосипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котек Йосип Йосипович
Народився 25 жовтня (6 листопада) 1855
Кам'янець-Подільськ, Російська імперія
Помер 4 січня 1885(1885-01-04)[1] (29 років)
Давос, Граубюнден, Швейцарія
·туберкульоз
Країна  Російська імперія
Діяльність композитор
Alma mater Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Йосип Котек (зліва) та Петро Чайковський. Москва, початок 1877 року

Йо́сип (Едуа́рд-Йо́сип) Йо́сипович Ко́тек (рос. Иосиф Иосифович Котек; нім. Edward Joseph Kotek; * 25 жовтня (6 листопада за новим стилем) 1855, Кам'янець-Подільський — † 4 січня 1885, Давос, Швейцарія) — російський скрипаль, а також музичний педагог, композитор. Учень і друг Петра Чайковського.

Біографія[ред. | ред. код]

Йосип Йосипович Котек народився 25 жовтня (6 листопада за новим стилем) 1855 року в губернському місті Кам'янець-Подільський у сім'ї вчителя музики. Походив із чеських дворян. Сьогодні до цієї родини належать, зокрема, внуки рідного брата Йосипа Йосиповича Котека — український живописець Ігор Павлович Чамата і український шевченкознавець Ніна Павлівна Чамата [2].

Спочатку майбутній скрипаль закінчив музичну школу при Київському відділенні Російського музичного товариства (нині Київське державне вище музичне училище імені Рейнгольда Глієра[3]. Далі, у 1871—1876 роках, навчався в Московській консерваторії по класу скрипки спочатку в професора Фердінанда Лауба, потім у професора Івана Гржималі, а також по класу вільної композиції в професора Петра Чайковського. Закінчив консерваторію з дипломом і медаллю.

Удосконалював майстерність у Берліні в німецького скрипаля та композитора угорського походження Йозефа Йоахіма. Там на конкурсі скрипалів здобув премію в 3000 марок.

Від 1882 року викладав гру на скрипці у королівській вищій школі музики в Берліні. Йосип Котек виступав із концертами в Берліні, Дрездені, Лейпцигу, а також у Санкт-Петербурзі, Москві та інших містах Російської імперії і скрізь мав великий успіх.

Чайковський присвятив Котеку «Вальс-скерцо» для скрипки з оркестром, а також радився з ним при написанні концерту для скрипки з оркестром. Тогочасне приватне листування Чайковського свідчить, що він був закоханий у Котека. Проте немає жодних доказів, що скрипаль відповів взаємністю на почуття композитора.

Йосип Котек — автор етюдів, п'єс-соло і дуетів для скрипки.

1884 року здоров'я Котека, хворого на туберкульоз, погіршилося. У листопада 1884 року важкохворого скрипаля, що перебував у Давосі (Швейцарія), відвідав Петро Чайковський.

Йосип Котек помер 4 січня 1885 року в Давосі на 30-му році життя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б International Music Score Library Project — 2006.
  2. Шапіро Олена. Лірик реалістичного живопису: Ігор Чамата відсвяткував свій 60-річний ювілей // День. — 2007. — 7 лютого.
  3. «Музилищу» — 140![недоступне посилання з липня 2019]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]