Краб голландський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Краб голландський
Краб голландський з Азовського моря
Краб голландський з Азовського моря
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Вищі ракоподібні (Malacostraca)
Ряд: Десятиногі (Decapoda)
Підряд: Плеоцимати (Pleocyemata)
Інфраряд: Краби (Brachyura)
Sectio: Eubrachyura
Subsectio: Heterotremata
Надродина: Xanthoidea
Родина: Panopeidae
Рід: Rhithropanopeus
Rathbun, 1898
Вид: Краб голландський
Rhithropanopeus harrisii
(Gould, 1841) [1]
Синоніми [1]
Pilumnus harrisii Gould, 1841

Pilumnus tridentatus Maitland, 1874
Heteropanope tridentatus Tesch, 1922
Panopeus wurdemannii Gibbes, 1850

Посилання
Вікісховище: Rhithropanopeus harrisii
Віківиди: Rhithropanopeus harrisii
EOL: 345055
ITIS: 98790
NCBI: 108123

Краб голландський (Rhithropanopeus harrisii) — вид крабів родини Panopeidae. Єдиний представник роду Rhithropanopeus.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Первинний ареал охоплює Атлантичне узбережжя Північної Америки. Зараз широко розселився у солонуватих водоймах Європи (Голландія, Німеччина, Франція), також був занесений у Каспійське море. В Україні зустрічається у Чорному та Азовському морях та лиманах. Голландський краб розповсюджений у Європі. Відрізняється від американського будовою лобного краю та виділяється у окремий підвид Rh. harrisi tridentata.

Будова[ред. | ред. код]

Розмір тіла невеликий, до 23 мм. Панцир помітно опуклий у середній частині, передній край трохи нахилений донизу. На його поверхні виступають короткі лінії з дрібних гранул. Лобний край майже прямий, розділений трикутною западиною на дві лопаті з гранульованим краєм. На передньобічному краї чотири зубці. Очна орбіта оточена дрібними тупими зубцями. Рухомий палець клешні сильно зігнутий, на внутрішній поверхні клешнів тупі зубці. Забарвлення зеленувато-оливкове, з темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Евригалинний вид. Іноді зустрічається у повністю прісній воді. Надає перевагу піщаним та мулисто-піщаним ґрунтам, може повністю занурюватись у ґрунт. Живиться детритом, померлими тваринами, також може споживати ікру риб. Внаслідок малої рухливості панцир заростає балянусами та гідроїдами.

Личинковий розвиток[ред. | ред. код]

Личинки у процесі метаморфозу проходять чотири стадії зоеа та стадію мегалопу. Карапакс звичайної для зоеа крабів форми, гладенький. Дорсальний та ростральний шипи перевищують довжину карапаксу, вентральні шипи невеликі. Перший абдоменальний сегмент має латеральні вирости, другий має великі латеральні шипи, на третьому шипи виражені слабко. Тельсон має дорсальні шипи з кожного боку виделки. Розміри зоеа 1,2—2,4 мм. Мегалопа характеризується широким карапаксом. Рострум короткий, нахилений донизу під прямим кутом, загострений. Перша пара переопод має клешні помірних розмірів. Проподуси та дактилуси мають щетинки. Абдомен складається з 6 сегментів, звужених у напрямку задньої частини. Плеоподи добре розвинені, остання з них має 7 щетинок. Розміри мегалопи близько 3,2 мм.

Значення[ред. | ред. код]

Є природним санітаром водойм, вживаючи у їжу загиблих риб та інших тварин. Також завдяки невеликому розміру та здатності жити у прісній воді є цікавим об'єктом для акваріумістів-аматорів. У водах України цей вид-вселенець став доволі масовим внаслідок чого може конкурувати за кормову базу з місцевими видами крабів.

Посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б P. K. L. Ng, D. Guinot & P. J. F. Davie (2008). Systema Brachyurorum: Part I. An annotated checklist of extant Brachyuran crabs of the world (PDF). Raffles Bulletin of Zoology. 17: 1—286. Архів оригіналу (PDF) за 6 червня 2011. Процитовано 2 вересня 2013.