Красноградська округа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Красноградська округа
Основні дані
Країна:  УСРР
Губернія: Полтавська
Утворена: 1923
Ліквідована: 1925
Населені пункти та ради
Окружний центр: Красноград
[[Зображення:
Карта Красноградської округи, адміністративний поділ після 12 квітня 1923
|300px|Мапа округи]]
Мапа округи
Окружна влада

Красногра́дська окру́га, іноді також Червоногра́дська окру́га — адміністративно-територіальна одиниця УСРР у складі Полтавської губернії. Адміністративний центр — місто Красноград. Займала площу 6 302 квадратні версти з населенням 378 532 особи.


Історія[ред. | ред. код]

Створена 7 березня 1923 року в рамках адміністративно-територіальної реформи в УСРР 1923 року, коли було створено 53 округи в межах чинних губерній УСРР[1]. Утворена з 24 волостей розформованого Красноградського повіту Полтавської губернії, 1 волості Валківського повіту і 3 волостей Зміївського повіту Харківської губернії та 9 волостей Новомосковського повіту Катеринославської губернії. Замість 38 волостей і 172 сільрад створено 11 районів: Великобучківський, Зачепилівський, Карлівський, Кегичівський, Котовський, Красноградський, Машівський, Нехворощанський, Руновщанський, Сахновщинський і Старовірівський — а також 112 сільрад.

5 січня 1925 до складу Красноградської округи передано Миколо-Комишуватський район Харківської округи Харківської губернії. 31 березня 1925 Закутянська, Ржавська та Миронівська сільради Кегичівського району Красноградської округи було включено до Олексіївського району Харківської округи[2].

Ліквідована з 15 червня 1925 року у зв'язку з ліквідацією губерень та про переходом на трьохступневу систему управління[3]. Території Нехворощанського, Котовського і Зачепилівського районів розподілено між Катеринославською та Полтавською округами. До останньої також зараховано Великобучківський, Сахновщинський, Кегичівський (без Верхньоорільської сільради), Красноградський, Карлівський, Машівський, Руновщанський райони[4].

Керівники округи[ред. | ред. код]

Відповідальні секретарі окружного комітету КП(б)У[ред. | ред. код]

Голови окружного виконавчого комітету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]