Рота поліції «Кривбас»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рота поліції «Кривбас»
Емблема
На службі червень 2014 — дотепер
Країна Україна Україна
Належність  МВС
Вид Національна поліція
Тип легка піхота
Роль штурмові дії, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп та незаконних збройних формувань
Чисельність рота
У складі «Дніпро-1» ОШБр «ЛЮТЬ»
Гарнізон/Штаб Дніпропетровська область
Війни/битви

Війна на сході України[1]

Командування
Поточний
командувач
Сапига Ігор
Визначні
командувачі
Юрій Береза

Медіафайли на Вікісховищі

Рота поліції особливого призначення «Кривбас» — окрема рота штурмового полку «Дніпро-1» ОШБ «Лють» Департаменту поліції особливого призначення.[2][3]

Історія[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Спецпризначенці «Кривбасу»
Бійці «Кривбасу» перед відряджанням в зону АТО

У квітні 2014 року, Голова МВС України Арсен Аваков оголосив про створення добровольчого корпусу спецпідрозділів МВС з ​​охорони громадського порядку — батальйонів та рот патрульної служби міліції особливого призначення (ПСМОП)[4]. Начальник Криворізького міського управління (КМУ) ГУМВС України в Дніпропетровській області Андрій Гречух виступив у червні з ініціативою створити на базі КМУ УМВС України у Дніпропетровській області роту спеціального призначення «Кривбас»[5][6]. Командиром роти був призначений начальник Інгулецького районного відділу КМУ УМВС України у Дніпропетровській області Ігор Сапига, який зайнявся її формуванням в прискореному режимі. Планувалося, що рота «Кривбас» увійде до складу батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1»[7][8]. До добровольчої роти «Кривбас» приєдналися колишні співробітники правоохоронних органів та військовослужбовці Збройних сил України, серед яких були учасники бойових дій та міжнародних миротворчих операцій, а також патріотично налаштовані цивільні особи[9].

Восени 2014 року, рота була доукомплектована до батальйону. Батальйон фінансується із бюджету МВС України та Дніпропетровською ОДА.

7 березня 2016 року, о 14:45, під час патрулювання на залізничній станції "Очеретине" у рамках проведення контртерористичної спецоперації, черговий наряд РПСПОП "Кривбас" ГУНП у Дніпропетровській області затримав двох бойовиків терористичних банд "ЛНР"-"ДНР", один з яких, ймовірно, є "майором" так званого "МГБ "ЛНР".

З січня 2024 року увійшла до складу Департаменту поліції особливого призначення «Об'єднана штурмова бригада «Лють», як окрема рота штурмового полку «Дніпро-1»[10][11].

Діяльність[ред. | ред. код]

Протягом трьох місяців спецпризначенці проходили підготовку та несли службу по охороні миру та спокою у Кривому Розі. 19 вересня загін спецпризначенців вирушив до зони російсько-українського протистояння на Донбасі[12]. Начальник Криворізького міського управління МВС Андрій Гречух зробив таку заяву для преси:

Всі бійці проінструктовані, пройшли спецвишкіл. Всі патріоти своєї країни, головним завданням яких є налагодження контакту з місцевими жителями, забезпечення охорони громадського порядку та безпеки місцевих жителів[9].

Шефська допомога[ред. | ред. код]

З розв'язанням питань матеріального забезпечення батальйону допомагають небайдужі мешканці м. Кривого Рогу, а також підприємства, благодійні фонди, такі громадські організації, як «Автомайдан» і «Жіноча сотня», вірменська та азербайджанська діаспори міста[12].

Символіка[ред. | ред. код]

Маючи свої власні ідентифікаційні емблеми, міліційний батальйон «Кривбас» та 40-й батальйон територіальної оборони «Кривбас» одночасно використовували регіональний символ — емблему «Козак Кривий Ріг» з креативним зображенням легендарного засновника м. Кривий Ріг.

Інциденти та критика[ред. | ред. код]

25 жовтня 2021 року, працівники ДБР викрили великий склад зброї та боєприпасів у с. Тоненьке Ясинуватського району Донецької області, який зловмисники незаконно облаштували в схроні на території роти патрульної служби поліції особливого призначення «Кривбас» Національної поліції України. За оперативною інформацією, військові засоби ураження були необлікованими, а організатори планували вивезти їх до іншої області для перепродажу. Зокрема було вилучено 133 пакунки з предметами, зовні схожими на: постріли гранатометні різної модифікації – 89 од.; реактивні протитанкові гранати різної модифікації – 178 од.; ручні гранати різних модифікацій – 336 од.; запали – 329 од., а також приблизно 56 тис. набоїв різного калібру, запали для протитанкових мін, димові шашки. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за статтею незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 263 КК України)[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hromadske.tv: Серед добровольчих батальйонів в АТО задіяні лише «Дніпро» та «Азов». Архів оригіналу за 19 травня 2014. Процитовано 2 червня 2014.
  2. Рота поліції «Кривбас»
  3. Найбільша бригада Сил оборони України: до "Люті" приєднався новий полк
  4. Аваков сформує регіональні спецпідрозділи МВС на основі громадських утворень. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 7 грудня 2014.
  5. У Кривому Розі створюється рота спецпризначення «Кривбас». Архів оригіналу за 20 грудня 2014. Процитовано 7 грудня 2014.
  6. МВС для АТО створило спецпідрозділ «Кривбас». Архів оригіналу за 8 грудня 2014. Процитовано 7 грудня 2014.
  7. Батальйону «Дніпро» формують нову роту «Кривбас». Архів оригіналу за 9 грудня 2014. Процитовано 7 грудня 2014.
  8. У Коломойського формують нові батальйони[недоступне посилання з липня 2019]
  9. а б У зону АТО вирушив міліційний батальйон "Кривбас" (ФОТО)
  10. Рота поліції «Кривбас»
  11. Найбільша бригада Сил оборони України: до "Люті" приєднався новий полк
  12. а б В зону АТО відправили черговий взвод батальйону «Кривбас». Архів оригіналу за 11 грудня 2014. Процитовано 7 грудня 2014.
  13. ДБР на Донеччині виявило величезний арсенал зброї (ВІДЕО). 25.10.2021. Архів оригіналу за 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]