Державний університет економіки і технологій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний університет економіки і технологій
ДУЕТ
47°53′15″ пн. ш. 33°23′11″ сх. д. / 47.88755823617097462° пн. ш. 33.38644786845367207° сх. д. / 47.88755823617097462; 33.38644786845367207Координати: 47°53′15″ пн. ш. 33°23′11″ сх. д. / 47.88755823617097462° пн. ш. 33.38644786845367207° сх. д. / 47.88755823617097462; 33.38644786845367207
Тип навчальний заклад[1]
Країна  Україна
Розташування Металургійний район, Червона;
Центрально-Міський район: площа Визволення; проспект Поштовий
Засновано 1966; 2020
Членство у ORCID[d][2]
Штаб-квартира Кривий Ріг
Адреса
  • Приймальна комісія:
    пл. Визволення, 2, Кривий Ріг, Україна
  • Юридична:
    вул. Медична, 16, Кривий Ріг, Україна
Сайт duet.edu.ua/en(англ.)
duet.edu.ua/ua(укр.)
Мапа

Державний університет економіки і технологій (ДУЕТ) виник на основі добровільного об’єднання двох інститутів, кожен з яких має свою довгу освітню історію – Криворізького економічного та Криворізького металургійного, які довгий час діяли поряд, а в 2020 році вирішили консолідувати зусилля та утворили потужний економіко-технологічний виш.

Якщо офіційною мовою, то це звучить так: Державний університет економіки і технологій утворено відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України «Деякі питання реорганізації закладів освіти» № 199-р від 19 лютого 2020 р. (зі змінами) та наказу Міністерства освіти і науки «Деякі питання реорганізації закладів освіти» № 765 від 04 червня 2020 р. шляхом об’єднання Криворізького економічного інституту ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» та Криворізького металургійного інституту Національної металургійної академії України.

Державний університет економіки і технологій – це дует і за назвою, і за змістом, адже новий університет виник на основі об’єднання сучасної економічної і технологічної освіти та став новим, прогресивним, потужним економіко-технологічним вишем Придніпров’я.

Історія[ред. | ред. код]

Передумови створення[ред. | ред. код]

Розвиток промисловості Криворізького басейну наприкінці 50-х – початку 60-х років ХХ ст. вимагав постійного поповнення підприємств висококваліфікованими кадрами. Крім інженерно-технічних спеціальностей, які надавав Криворізький гірничорудний інститут (нині Криворізький національний університет), велика потреба була у спеціалістах економічного і товарознавчого профілю.

У складі Донецького інституту радянської торгівлі[ред. | ред. код]

Виходячи з нагальних потреб Кривбасу саме у таких кадрах, у 13 липні 1966 року вийшов наказ Міністерства торгівлі Української РСР про організацію у м. Кривому Розі філіалу Донецького інституту радянської торгівлі (нині Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, у 2014 році також евакуйований до Кривого Рогу). Відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 13 липня 1966 року за № 548 вийшов наказ про організацію його вечірньо-заочного філіалу, яким зобов’язувалося збільшити контингент прийому на 300 чоловік. З перших днів функціонування філіалу були вжиті конкретні заходи щодо організації навчально-виховного процесу, як цього вимагала підготовка майбутніх фахівців. Необхідно було набрати контингент студентів, вирішити питання створення у найкоротший час матеріально-технічної бази, забезпечити вищий навчальний заклад професорсько-викладацьким складом.

Чимало зробив для цього перший директор філіалу Альберт Йосипович Кучеренко (1966 р.). Згодом, з 1967 року, його справу продовжив Євген Петрович Михайлов (по 1975 р.). Короткий час очолювала інститут Неоніла Тихонівна Потапенко. Під навчальний корпус відвели чотириповерхове приміщення на площі Визволення (тоді площа Миру). Колектив працівників філіалу власноруч приводив його у належний вигляд, аби своєчасно і у відповідній обстановці розпочати заняття.

На початку свого існування філіал готував фахівців з бухгалтерського обліку, економіки торгівлі, окремо з товарознавства продовольчих і промислових товарів. Перший випуск відбувся у 1969 році, дипломи про спеціальну вищу освіту отримали 40 осіб.

У 1974 році в інституті були створені факультети — товарознавчий та економічний. Більше 20 років деканом економічного факультету працював кандидат економічних наук Іван Афанасійович Пан, з ім’ям якого пов’язана ціла епоха у житті інституту. Майже півстоліття він пропрацював на кафедрі економіки підприємств.

Деканом товарознавчого факультету став Малоок Григорій Петрович.

На належному рівні вели наукову, організаційну, виховну і господарську роботу в ці роки заступники директора Є.Г. Дяченко, В.А. Штамбург, І.М. Лебедєв, Г.М. Малоок, Є.І. Голобородько, Б.М. Одягайло, Н.Л. Шкіря, В.М.Ладожинський, В.М. Удалов, В.І. Пазинич, А.Г. Телешенко, декани факультетів І.А. Пан, Б.М. Без’язиков, А.П. Шулєшко та В.М. Гавриш.

З 1975 до 1983 року директором був Анатолій Григорович Панчук. Відбувалося поетапне розширення навчального закладу, зростала матеріально-технічна база інституту.

У 1978 році на Червоній збудований навчальний корпус по вулиці Семашка (нині Медична) (площа 9072 м²), а у 1989-му — гуртожиток на 300 осіб у Центрально-Міському районі по провулку Пулковському.

Перший період у складі Київського національного економічного університету[ред. | ред. код]

З 1977 року життя філіалу пов’язане з Київським інститутом народного господарства ім. Д.С. Коротченка (нинішній Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана). У цьому ж році Криворізький філіал здійснив перший набір на денне відділення за спеціальностями «товарознавство продовольчих товарів», «товарознавство промислових товарів», «бухгалтерський облік і аналіз господарської діяльності», «матеріально-технічне постачання». Випускові кафедри починають свою історію з одного структурного підрозділу – кафедри економічних дисциплін – першої кафедри інституту, яка була створена у січні 1979 року. До вересня 1983-го вона працювала під керівництвом к.е.н., доцента Раїси Петрівни Вершиніної. У 1980 році була створена ще одна випускова кафедра – статистики і обліку. Її очолила к.е.н., доцент Тамара Михайлівна Бикова.

З 1983 до 2003 рр. колектив Криворізького економічного інституту очолював Григорій Степанович Осадчук. За два десятиліття, коли він був директором, значно зросла матеріально-технічна база інституту, навчальний заклад зміцнів, набув нинішнього вигляду і популярності.

Враховуючи потреби Криворіжжя у фахівцях з вищою економічною освітою, тоді ж кафедру економічних дисциплін було розділено на дві кафедри фахової підготовки, з того моменту самостійних, спеціальностей – економіка матеріально-технічного забезпечення та планування промисловості. Перший випуск останньої було здійснено у 1985 році. З 1993 року кафедра змінила свою назву на кафедру економіки підприємств. Першим її завідувачем був к.е.н., доцент Михайло Федорович Горошко, який очолював її до лютого 2002 року. Першим завідувачем кафедри матеріально-технічного забезпечення був к.е.н., доцент Володимир Андрійович Штамбург. Значний внесок у розбудову кафедри та спеціальності протягом її існування зробили доценти І.М. Лебедєв, В.І. Маловічко, В.С. Миронов, В.І. Баюра та ін.

Зміна пріоритетів у народному господарстві країни призвела до зростання ролі економіки як визначального факторастабільності і рентабельної роботи промислових підприємств. Це обумовило переорієнтацію вищих навчальних закладів на підготовку економічних кадрів певних напрямків.

У 1984 році від єдиного на той час економічного (планово-економічного) факультету був відокремлений обліково-економічний факультет. Першим його деканом був обраний к.е.н., доцент Валентин Леонідович Коренєв. На той час на факультеті нараховувалося 443 студенти денного відділення. З 1989 по 1995 рік його очолював к.е.н., доцент В.М. Гавриш.

Значний вклад у розвиток інституту вніс д.і.н., професор Валерій Олександрович Шайкан – у минулому багаторічний голова профкому, декан обліково-економічного факультету. В історичному розрізі цей час співпав із розпадом СРСР і поступовим переходом до ринкової економіки. В нових умовах перед факультетом постали й нові завдання, викликані прийняттям ряду законів про вищу освіту та ін. Скорочення виробництва і безробіття додали чимало труднощів із працевлаштуванням випускників, але й тоді не було скорочено план прийому, і фахівці-обліковці знаходили гідне місце у суспільстві.

У 1989 році була утворена кафедра статистики, економічної інформатики та обчислювальної техніки. Очолив її к.е.н., доцент Микола Іванович Деркач.

Робота у фінансових підрозділах підприємств і банків характеризується широким колом складних завдань, що визначаються динамікою сучасних економічних процесів. Це вимагає від економістів глибоких і ґрунтовних знань. І на основі цих вимог в інституті організовується та здійснюється підготовка таких економістів.

Зважаючи на ці причини, і був у 1993 році утворений фінансово-економічний факультет. Деканом цього підрозділу було призначено Володимира Івановича Косенка. Довгий час після нього очолював факультет к.т.н., доцент Олександр Юлійович Астаф’єв, після нього цю посаду обіймала к.е.н., доцент Віта Олександрівна Макаренко.

Щоб забезпечити регіон фахівцями у сфері господарсько-правової діяльності задля дотримання законності в роботі підприємств різних форм власності, у 1994 році розпочалася підготовка спеціалістів за спеціальністю «правознавство». У 1996 році було створено кафедру правознавства у складі 10 викладачів. Від самого її початку завідувачем працював к.ю.н., професор Іван Данилович Копайгора. До складу кафедри входили викладачі-практики Н.М. Деркач (суддя Дзержинського району (нинішній Металургійний), Г.І. Приміч (голова Криворізького районного суду), к.ф.н. Ю.О. Тополь та ін.

З метою розвитку і зміцнення зв’язків з випускниками була створена Асоціація випускників-юристів, яка постійно поповнювалася новими фахівцями. Юридична освіта поєднувала загальноправову підготовку з освоєнням економіки, що надавало майбутнім фахівцям широке поле для наукової і творчої діяльності, а також для вибору місця роботи.

Спільними зусиллями керівництва Криворізького міськвиконкому, Київського інституту народного господарства та колективом Криворізького філіалу була своєчасно виконана «Програма розвитку Криворізького філіалу Київського інституту народного господарства». Ця комплексна програма підготовки дипломованих спеціалістів різних галузей сприяла тому, що у 1997 р. Криворізький філіал став Криворізьким економічним інститутом.

Відповідно до загальної концепції розвитку інституту було створено факультет міжнародної економіки та права і факультет менеджменту та економічної кібернетики. Факультет міжнародної економіки і права як структурна одиниця розпочав свою діяльність у вересні 1998 року. Це стало своєчасною відповіддю на потреби промислової України у висококваліфікованих фахівцях, спроможних брати активну участь у здійсненні правової та економічної реформ, професійно здатних представляти Криворіжжя й Україну в міжнародних організаціях і на світовому ринку.

З 1998 по 2004 рр. факультет міжнародної економіки та права очолювала к.е.н., доцент Валентина Миколаївна Єлісєєва. Пізніше довгий час деканом був к.ф.н., доцент Юрій Миколайович Сафонов.

Історія факультету менеджменту та економічної кібернетики розпочалася з 2000 року. З початку його заснування деканом був к.т.н., доцент Олександр Юлійович Астаф'єв. На факультеті здійснювалася підготовка за спеціальностями: «менеджмент організацій» і «економічна кібернетика». З 2001 року відкрито магістратуру за спеціальністю «менеджмент організацій», а з 2005-го — за спеціальністю «економічна кібернетика».

З кінця 2003 року посаду директора обіймав професор Василь Павлович Нечаєв (до 2006 р.). Керівництво інституту (радником директора був Григорій Степанович Осадчук) предметом особливої турботи поставило добір і підготовку науково-педагогічних кадрів, підвищення кваліфікації викладачів.

Директором інституту з 2006 по 2012 рр. був д.е.н., професор Петро Петрович Мазурок. За цей час інститут здійснив значний прорив у розвитку наукового потенціалу.

Більше 10 років, як в інституті на кафедрі ділової української та іноземних мов (завідувач д.ф.н., професор С.О. Скидан) працюють викладачі-волонтери Корпусу Миру США в Україні. Вони викладали курси ділової та фахової мови, спецкурс, організували клуб американської культури, бізнес-клуб, літню школу Camp LEAD.

У складі Криворізького національного університету[ред. | ред. код]

У 2011 році у зв’язку з реорганізацією декількох найбільших криворізьких вищих навчальних закладів у єдиний Криворізький національний університет, КЕІ очолив д.е.н., професор Анатолій Михайлович Турило. За час, на який припало його керівництво вишем, були відкриті спеціалізовані вчені ради з захисту кандидатських дисертацій та аспірантура.

На новий рівень міжнародного співробітництва вивів КЕІ завідувач кафедри міжнародної економіки професор В.В. Кулішов. З 2014 року розпочато підготовку за магістерською програмою «Міжнародні економіко-правові відносини» разом з Академією Полонійною у Ченстохові (Малопольща, Польща) фахівців у галузі теорії і практики міжнародних економічних відносин із поглибленим вивченням проблем міжнародного публічного права. Програма дає необхідні знання для ведення економічної діяльності в умовах функціонування спільного ринку Європейського Союзу.

З 2015 року обов'язки директора виконує д.е.н., професор Андрій Валерійович Шайкан.

Другий період у складі Київського національного економічного університету[ред. | ред. код]

2016 року КЕІ вийшов зі складу Криворізького національного університету та знову став філіалом вже доволі афілійованого київського «Наргоспу» — КНЕУ ім. В.Гетьмана.

У складі Державного університету економіки і технологій[ред. | ред. код]

2020 року відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України № 199-р від 19 лютого 2020 р. (зі змінами) та наказу Міністерства освіти і науки № 765 від 04 червня 2020 р. Криворізький економічний інститут вийшов зі структури київського економічного вишу, та шляхом об'єднання із Криворізьким металургійним інститутом Національної металургійної академії України було утворено новий потужний економіко-технологічний заклад вищої освіти у форматі державного університету Державний університет економіки і технологій (ДУЕТ). Також до складу новоствореного закладу увійшли чотири міські коледжі економіко-технологічного профілю.

Структура університету[ред. | ред. код]

До складу Державного університету економіки і технологій входять:

  • 4 інститути (Інститут економіки та бізнес-освіти, Технологічний інститут, Юридичний інститут, Інститут управління та лідерства),
  • 1 факультет (Факультет інформаційних технологій),
  • 4 коледжі (ВСП Криворізький металургійний фаховий коледж ДУЕТ, ВСП Фаховий коледж «Політехніка» ДУЕТ, ВСП Криворізький фаховий коледж ДУЕТ, ВСП Криворізький технічний фаховий коледж ДУЕТ).

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕС-ОСВІТИ

Інститут економіки та бізнес-освіти – це сучасний навчально-науковий структурний підрозділ Державного університету економіки і технологій, який здійснює якісну підготовку фахівців за освітньо-професійними програмами всіх рівнів вищої освіти (молодший бакалавр, бакалавр та магістр) у галузях знань «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Інформаційні технології».

До складу Інституту економіки та бізнес-освіти входять 4 кафедри:

  • Кафедра економіки та цифрового бізнесу
  • Кафедра міжнародних відносин
  • Кафедра обліку і фінансів
  • Кафедра управління бізнесом

Контакти:

м. Кривий Ріг

пл. Визволення, 2


ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Технологічний інститут – це сучасний освітньо-науковий хаб Державного університету економіки і технологій, який понад 60 років є одним з найкращих закладів вищої освіти міста, котрий виконує підготовку професійних та наукових кадрів для промисловості та енергетики відповідно

до потреб вітчизняного та міжнародного ринку праці з таких галузей як:

«Механічна інженерія», «Електрична інженерія», «Хімічна інженерія та біоінженерія», «Електроніка, автоматизація та електронні комунікації», «Виробництво та технології».

До складу Технологічного інституту входять 4 кафедри:

  • Кафедра інжинірингу з галузевого машинобудування
  • Кафедра металургійних технологій
  • Кафедра електричної інженерії та автоматизації
  • Кафедра хімічних технологій та інженерії

Також до складу інституту входить науково-дослідний центр «Інститут розвитку гірничо-металургійного комплексу». Метою діяльності центру є набуття сучасних наукових знань та їхнє спрямування на створення й впровадження конкурентоспроможних технологій, видів техніки, матеріалів тощо, для забезпечення інноваційного розвитку суспільств та економіки України.

Контакти:

м. Кривий Ріг

вул. Степана Тільги, 5


ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

Юридичний інститут – це структурний підрозділ загальноуніверситетського підпорядкування Державного університету економіки і технологій, який забезпечує якісну підготовку фахівців за освітньо-професійними програмами всіх рівнів вищої освіти у галузях знань «Право», «Соціальні та поведінкові науки», «Публічне управління та адміністрування» та «Освіта».

До складу Юридичного інституту входять чотири кафедри:

  • Кафедра соціально-гуманітарних наук
  • Кафедра психології
  • Кафедра права
  • Кафедра публічного управління та адміністрування

На базі інституту активно працює Юридична клініка, де студенти під керівництвом викладачів-кураторів надають безкоштовну юридичну допомогу мешканцям міста і області, розробляють правопросвітні теми, формуючи необхідні навички майбутнього юриста та підвищуючи правову свідомість населення.

Також у Юридичному інституті успішно функціонує Центр психологічної допомоги та соціальної адаптації. Основною метою діяльності Центру є психологічне забезпечення та підвищення ефективності педагогічного процесу, захист психічного здоров’я і соціального добробуту усіх його учасників: здобувачів вищої освіти, педагогічних і науково-педагогічних працівників, співробітників університету, відвідувачів.

Контакти:

м. Кривий Ріг

пл. Визволення, 2


ФАКУЛЬТЕТ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Факультет інформаційних технологій створено у 2020 році. Створення факультету обумовлено швидкою діджиталізацією суспільно-економічних відносин і відповідним зростанням потреб у фахівцях з комп’ютерних технологій та програмування. Факультет здійснює підготовку високоякісних фахівців у сфері розробки прикладного програмного забезпечення, комп’ютерного моделювання та проектування складних об’єктів та систем. Випускники факультету затребувані як в приватному, так і в публічному секторах.

Головними структурними підрозділами факультету є:

  • Кафедра інформатики і прикладного програмного забезпечення
  • Кафедра вищої математики
  • Лабораторія комп’ютерних технологій

Контакти:

м. Кривий Ріг

пл. Визволення, 2


ІНСТИТУТ УПРАВЛІННЯ ТА ЛІДЕРСТВА

Інститут управління та лідерства є структурним підрозділом Державного університету економіки і технологій. Це навчальний та інформаційний підрозділ, креативний простір університету, діяльність якого спрямована на запровадження інновацій і технологій в освітній процес, організацію неформальної освіти, на розвиток партнерства з бізнесом.

Контакти:

м. Кривий Ріг

пл. Визволення, 2

Прийом до університету[ред. | ред. код]

Державний університет економіки і технологій здійснює підготовку фахівців за такими освітньо-кваліфікаційними рівнями:

Освіта у ДУЕТ – це початок успіху і перший крок на шляху до відбудови України!

Контакти приймальної комісії ДУЕТ:

м. Кривий Ріг, пл. Визволення, 2

Спеціальності/Освітні програми[ред. | ред. код]

У Державному університеті економіки і технологій освітній ступінь БАКАЛАВРА можна отримати за спеціальностями:

  • 014.03 Середня освіта (Історія, правознавство)
  • 028 Менеджмент соціокультурної діяльності (Менеджмент креативних індустрій)
  • 051 Економіка
  • 053 Психологія
  • 071 Облік і оподаткування
    • (в т.ч. Діджитал облік та бізнес-експетриза)
  • 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок
    • (в т.ч. Цифрові фінанси)
  • 073 Менеджмент
  • 075 Маркетинг
  • 076 Підприємництво та торгівля
  • 081 Право
  • 121 Інженерія програмного забезпечення
  • 122 Комп’ютерні науки
  • 133 Галузеве машинобудування
  • 136 Металургія
  • 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
  • 161 Хімічні технології та інженерія
  • 174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
  • 184 Гірництво
  • 281 Публічне управління та адміністрування
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії (Міжнародна журналістика та інформація)
  • 292 Міжнародні економічні відносини

У Державному університеті економіки і технологій освітній ступінь МАГІСТРА можна отримати за спеціальностями:

  • 032 Історія та археологія
  • 051 Економіка
  • 071 Облік і оподаткування
  • 072 Фінанси, банківська справа страхування та фондовий ринок
  • 073 Менеджмент
  • 075 Маркетинг
  • 081 Право
  • 121 Інженерія програмного забезпечення
  • 133 Галузеве машинобудування
  • 136 Металургія
  • 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
  • 161 Хімічні технології та інженерія
  • 174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
  • 281 Публічне управління та адміністрування
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії
  • 292 Міжнародні економічні відносини

Аспірантура/PhD/Освітній ступінь «Доктор філософії» за такими спеціальностями:

  • 051 Економіка
  • 073 Менеджмент
  • 133 Галузеве машинобудування

ДУЕТ у соцмережах[ред. | ред. код]

Instagram https://www.instagram.com/duet.edu.ua/

Facebook https://www.facebook.com/duet.edu.ua/

Telegram https://t.me/kei_kneu

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCKmLV51r5JImhqafnuSp7qw

Науковці та випускники[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]