Кривошип

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
r — кривошип, l — шатун.

Кривошип (рос. кривошип, англ. crank, нім. Kurbel f) або ко́рба — ланка кривошипного механізму, яка може під час руху робити повний оберт навколо нерухомої осі. Як правило, виступає в ролі ведучої ланки важільних і зубчасто-важільних механізмів.

Кривошип з'єднується одним кінцем рухомо з шатуном, а іншим — нерухомо з валом. У паровозах кривошип входить до складу колісного центру рушійної колісної пари і сприймає за допомогою ведучого або зчіпних дишлів зусилля від поршня, що урухомлює колісну пару. Він складається з корпусу і пальця — короткого стрижня, запресованого в отвір корпусу. Останній або відливається за одне ціле з колісним центром, утворюючи спицю, розширену в сторону обода, або відковується у вигляді коліна одним цілим з віссю (на колінчастому валі).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Н. Н. Васильев, О. Н. Исаакян, Н. О. Рогинский, Я. Б. Смолянский, В. А. Сокович, Т. С. Хачатуров. Кривошип // Технический железнодорожный словарь. — М. : Государственное транспортное железнодорожное издательство, 1941. (рос.)