Криптозоологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гігантський восьминіг, ілюстрація П'єра Дені де-Монфорта, 1810 рік

Криптозооло́гія (від дав.-гр. κρυπτός — «тайне» й зоологія) — псевдонаукова[1] галузь і субкультура, присвячена цілеспрямованому пошуку тварин відомих з фольклору, але існування яких не доведене, або вважається за неможливе в цій місцевості й у цей час (наприклад, Лох-Несське чудовисько, снігова людина, чупакабра і т. д.). У криптозоології види, існування яких не доведене, тобто перебувають у «прихованому» стані, отримали назву криптиди.

Криптозоологія виходить з того, що на Землі може існувати певна кількість видів тварин, чисельність яких достатня для самопідтримки популяцій, але мала для виявлення їх зоологами за допомогою існуючих методів. Основою для криптозоологічних досліджень служить фольклор, а також розповіді тих, хто бачив криптидів.

Офіційна наука зоологія вважає криптозоологію лженаукою. Це пов'язано з тим, що криптозоологія не ґрунтується на наукових методах і не надала жодного реального результату.

Відомим сучасним криптозоологом є Карл Шукер.

Історія[ред. | ред. код]

У XIX столітті, коли залишалося багато малодосліджених територій, офіційна біологічна наука певний час вважала за вигадки й відкрите ошуканство деякі добре відомі зараз види земних тварин: горила (Gorilla), качкодзьоб (Ornithorhynchus anatinus), окапі (Okapia johnstoni), карликовий бегемот (Hexaprotodon liberiensis), такахе (Porphyrio hochstetteri), велика панда (Ailuropoda melanoleuca)[2]. Також зго́дом були знайдені деякі морські великі тварини, зокрема латимерія (Latimeria). У вересні 1957 року японські зоологи досліджували спійманого китобоями морського звіра — ременезубого кита, невідомого науці виду. На початку XX століття японці виловили особливо великий екземпляр кальмара архітевтиса, виду який був відомий ще з XIX століття. Проте всі ці відкриття зроблені офіційною зоологічною наукою і до криптозоології жодного відношення не мають, адже в той час такого окремого напрямку просто не було. Існування деяких з перерахованих тварин або навіть не припускалося у вигляді наближеному до реальності, або це були логічні припущення, що обґрунтовувалися малою на той час вивченістю багатьох територій. Криптозоологія як напрямок сформувалася у середині XX століття, що пов'язують переважно з книгами, написаними Ейвельмансом[fr]. Однак жодного виду, існування якого мала на меті виявити криптозоологія, поки що не було знайдено.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cryptozoology: The Pseudo-Science of Mythical Creatures. Архів оригіналу за 19 вересня 2018. Процитовано 19 вересня 2018. 
  2. (рос.) Акимушкин И. И. Следы невиданных зверей. — М.:Географгиз, 1961.

Література[ред. | ред. код]

  • Акимушкин И. И. Следы невиданных зверей. — М.:Географгиз, 1961.

Посилання[ред. | ред. код]