Кров'янка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кров'яна ковбаса)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кров'янка
Необхідні компоненти Вживання крові в їжу
Кров'янка
Підготовлена кров'янка для відварювання

Кров'я́нка , кров'яна ковбаса, кашанка, кишка (нім. Blutwurst, пол. kaszanka) — ковбаса з свинячих кишок, спеціально підготовлених та оброблених, начинених фаршем з гречаних чи рисових круп, свинячої крові, м'яса, сала, смальцю, замоченого в молоці пшеничного хліба, цибулі та приправ.

Приготування[ред. | ред. код]

Кров'яна ковбаса перед початком копчення

Це вид ковбаси, головним інгредієнтом якої є бичача, теляча та/або свиняча кров, очищена від фібрину (згустків крові, що згорнулася). Для очищення крові, що витекла зі щойно забитої тварини, збивають віничком; очищена кров може довго зберігатися, а перед вживанням її проціджують крізь дрібне сито.

У період забою свиней товсті кишки вимивають, вимочують, очищають й начиняють сирою кров'ю, змішаною з недовареною гречаною (рисовою) кашею, або салом, цибулею, сіллю і спеціями. Кров'янку відварюють або коптять, потім обсмажують в смальці. На стіл кров'яна ковбаса може подаватися як гарячою, так і холодною. Якщо не вистачає крові, кишки начиняють сирою дрібно січеною підчеревиною, сирою тертою картоплею із сіллю і шкварками (Полісся), пшоняною або кукурудзяною кашею із шкварками з підчеревини (Полтавщина, Чернігівщина, Поділля). У цьому вигляді страву називали просто кишками, в деяких регіонах (Сумська область) бабкою.

Кров'янка — одна з небагатьох страв, яка витримала віковий тиск релігійної заборони і виграла у досить нерівній боротьбі. Однак заборона споживання крові в Україні ігнорувалася і традиційна національна поживна й корисна страва — кров'янка дійшла до наших днів.

Аналогічна страва присутня у більшості кухонь народів світу від Азії до Південної і Північної Америки.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Кров'яна ковбаса

Джерела[ред. | ред. код]

  • Клиновецька З. Страви й напитки в Україні. — К., Л. : [З друк. 1 київ. друк. спілки], 1913. — С. 30, 195.
  • Домашнее консервирование и хранение пищевых продуктов. — К., 1994.