Круглоголовка Штрауха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Круглоголовка Штрауха
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: Agaminae
Рід: Круглоголовка
Вид: Круглоголовка Штрауха
Phrynocephalus strauchi
Nikolsky, 1899
Посилання
Вікісховище: Phrynocephalus strauchi
МСОП: 170414

Круглоголовка Штрауха (Phrynocephalus strauchi) — представник роду круглоголовок з родини Агамових.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 13 см. Верхня поверхня морди досить різко переходить у передню, майже прямесенько спускається до губи, так що при розгляді зверху ніздрів не видно. На верхній поверхні спини і передній третині хвоста розташовано окремі групи піднятої сильно потовщеної луски, яка має вигляд горбків. Поперечна складка шкіри на поверхні шиї відсутня. Нижня поверхня голови і тіла має гладеньку луску.

Забарвлення верхньої сторони тіла коливається від світло-сірого до темно-сірого кольору. На спині помітні білі цяточки, які у особин, що мешкають на глинисто-щебенистих ґрунтах, дуже слабко виражені або відсутні. Черево білого забарвлення. На спині помітні 3-4 хвилясті поперечні смуги, на кінцівках їх 4-5, а на хвості по 6-7, поперечних смуг. Нижня частина хвоста у самців буро-блакитного кольору, а у самок — буро-жовтого. Відзначено відмінності у забарвленні спини у «піщаної» і «щебенистої» форм круглоголовки Штрауха (сіра у першої і червонувато-коричнева — у другій).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє піщані і глинясто-піщані береги р. Сирдар'ї, заходить на такироподібні ділянки. Сезон активності триває з середини березня до кінця жовтня. Харчується комахами та дрібними безхребетними.

Це яйцекладна ящірка. Період парування починається наприкінці березня і триває до першої декади квітня. Відкладання яєць — наприкінці травня — на початку червня. У кладці 2-3 яйця, розміром 13-15х7,5-8 мм. Через 35 днів з'являються молоді агами розміром 23-25 ​​мм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Ендемік Ферганської долини, мешкає Таджикистані, Узбекистані і заходить до Киргизії, де зустрічається в заплаві нижньої течії річки Нарин.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Référence Catalogue of Life: Phrynocephalus
  • Словник-довідник із зоології. — К., 2002.