Кріоніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кріо́ніка (від грец. κρύος — холод, мороз) — навколомедичний рух, що пропонує збереження тіла людини, ембріонів або тварин при низьких температурах (як правило при температурі кипіння рідкого азоту −196°С) до або після настання біологічної смерті. За думкою вчених, попереднє насичення тіла пацієнта (або тільки його мозку/голови — у випадку нейрозбереження) кріопротектором і швидке його охолодження з наступним його збереженням при низьких температурах є достатніми умовами, що відкривають можливість для технологій майбутнього до повного відновлення особистості пацієнта і радикальної реконструкції його тіла. Небезпідставні надії кріоністів на майбутні технології поширюються не тільки на можливість реанімації кріонічних пацієнтів, але й повернення їм молодості, можливості народжувати, що поріднює кріоніку з філософською течією трансгуманізмом.На даний момент в світі існує відкритий лист в підтримку кріоніки, який підписали 68 науковців.[1]

Наукове співтовариство сприймає кріоніку зі скептицизмом через шкоду, яку холод завдає клітинам, незважаючи на кріопротектори. У 2018 році був розроблений новий процес, вітрифікація, але йому бракувало збереження порогу збудливості синапсів. У 2023 році терміновість полягає в тому, щоб спрямувати дослідження на збереження порогу збудливості синапсів під час вітрифікації[2][3][4][5][6][7][8][9][2][10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Resources | Cryonics Institute. www.cryonics.org. Процитовано 21 липня 2022.
  2. а б Saracco, Roberto. Jumping into the void: Vitrifixation. IEEE Future Directions.
  3. Large Mammal Brain Preservation Prize Won Using a Method of Vitrifixation. Fight Aging!. 14 бер. 2018 р.
  4. Your brain could be backed up, for a deadly price. www.medicalnewstoday.com. 16 бер. 2018 р.
  5. Scott, Nicole (20 бер. 2018 р.). Würdet ihr euer Gehirn in der Cloud speichern lassen?.
  6. IHR GEHIRN KöNNTE ZU EINEM TöDLICHEN PREIS GESICHERT WERDEN - MEDIZINISCHE INNOVATION - 2023. de.1in4mentalhealth.com.
  7. Ghesquier, Emmanuel (18 бер. 2018 р.). Une start-up promet de télécharger votre cerveau dans le cloud aprés votre mort. Begeek.fr.
  8. Une start-up américaine promet l’immortalité numérique - Le Temps. 28 бер. 2018 р. — через www.letemps.ch.
  9. Une start-up américaine veut sauvegarder notre cerveau. France Inter. 20 бер. 2018 р.
  10. rédaction, La (17 бер. 2018 р.). Cette start-up promet de télécharger votre cerveau dans le cloud... après vous avoir ôté la vie. 01net.com.

Посилання[ред. | ред. код]