Ксантелазма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ксантелазма повік
Ксантелазма повік
Ксантелазма повік
Ксантелазма повік
Спеціальність офтальмологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 9A06.4
МКХ-10 H02.6
МКХ-9 374.51
DiseasesDB 28519
MedlinePlus 001447
eMedicine oph/610
CMNS: Xanthelasma у Вікісховищі

Ксантелазма (лат. xanthelasma) — новоутворення шкіри, що клінічно проявляється у вигляді невеликих жовтуватих бляшок, що дещо піднімаються над рівнем шкіри. Як правило, розташовуються групами біля внутрішнього кантусу повік. Спостерігаються частіше у осіб старше 50 років. Поява ксантелазм у молодих людей пов'язана з наявністю сімейної гіперхолестеринемії. Поява жовтуватих бляшок обумовлена скупченням ксантомних клітин, цитоплазма яких заповнена ліпідами. Самовиліковування не відбувається.

Лікування[ред. | ред. код]

Лікування — хірургічне висічення з пластикою місцевими тканинами, іноді виконується одномоментна блефаропластика. Пацієнтам з наявністю гіперхолестеринемії і дисбеталіпопротеїнемії (підвищення рівня холестерину і ліпідів проміжної щільності в крові) призначаються дієти з низьким вмістом жирів тваринного походження.

Прогноз[ред. | ред. код]

Сучасні дослідження вказують на те, що ксантелазма є провісником атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Christoffersen M, Frikke-Schmidt R, Schnohr P, et al. Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: prospective cohort study. BMJ. Sep 15 2011;343:d5497. Medline [Архівовано 22 травня 2017 у Wayback Machine.]. Full Text.