Кубок світу з регбі 2007

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шостий кубок світу з регбі-15 відбувся у вересні-жовтні 2007 року в Франції. Право участі в основному турнірі в результаті кваліфікаційних змагань здобули 20 збірних. На першому етапі вони розбиті на 4 підгрупи по п'ять команд кожна. У підгрупах ігри проводилися за круговою системою. Дві перші команди з кожної підгрупи вийшли у чвертьфінал, починаючи з якого працювала система з вибуванням. У круговому турнірі за перемогу команда отримувала 4 очки, за нічию — 2. Крім того, бонусні очки надавалися командам за чотири спроби й більше, а також за програш із різницею, меншою ніж сім очок.

Підгрупи[ред. | ред. код]

Підгрупа A Підгрупа B Підгрупа C Підгрупа D

Англія Англія
Самоа Самоа
ПАР ПАР
Тонга Тонга
США США

Австралія Австралія
Канада Канада
Фіджі Фіджі
Японія Японія
Уельс Уельс

Італія Італія
Нова Зеландія Нова Зеландія
Португалія Португалія
Румунія Румунія
Шотландія Шотландія

Аргентина Аргентина
Франція Франція
Грузія Грузія
Ірландія
Намібія Намібія

Матчі в підгрупах[ред. | ред. код]

Турнір відкрився грою між господарями, Францією, й збірною Аргентини. Пуми несподівано перемогли 17:12, поставивши господарів, які вважалися одними із фаворитів турніру, в скрутне положення.

Серед матчів перших турів слід відзначити дві перемоги збірної Тонга над США й принциповими супротивниками — Самоа. В третьому матчі підгрупи Тонга поступилася Південній Африці з рахунком 25:30. Південна Африка виграла всі свої перші матчі, забезпечивши собі перше місце в підгрупі. Вирішальний матч за друге прохідне місце між Тонга й Англією закінчився перемогою англійців 36:20. Таким чином Англія забезпечила собі вихід у чвертьфінал з другого місця в підгрупі.

Іншими героями перших турів стала збірна Грузії. Хоча вона й поступилася Аргентині та Ірландії (10:14), але несподівано дала обом командам справжній бій. В третьому матчі Грузія переграла Намібію з рахунком 30:0, таким чином здобувши 6 очок. В останньому матчі грузини програли Франції. Попри останній програш, лело повертаються додому на коні, перевершивши сподівання.

В інших принципових матчах між аутсайдерами Румунія переграла Португалію 14:10, Канада зіграла внічию з Японією, Самоа виграли в США 25:21.

У третьому турі Франція виправила своє становище, вигравши в Ірландії 25:3.

Крім Південної Африки з легкістю забезпечили собі перемоги в групах All blacks й Австралія. Боротьбу за друге місце в підгрупах вибороли у принципових матчах Англія, перемігши Тонгу, Фіджі, подолавши Уельс, Шотландія, вигравши в Італії 18:16, збірна Аргентини після перемоги над Ірландією й збірна Франції після перемоги над Грузією.

Чвертьфінали[ред. | ред. код]

На стадії чвертьфіналів зустрічалися:

  • Англія Англія 12 — 10 Австралія Австралія
  • Франція Франція 20 — 18 Нова Зеландія Нова Зеландія
  • Аргентина Аргентина 19 — 13 Шотландія Шотландія
  • ПАР Південна Африка 37 — 20 Фіджі Фіджі

Англія перемогла завдяки чотирьом влучним карним ударам Джоні Вілкінсона, хоча англійці були єдиними з чвертьфіналістів, хто не здійснив жодної спроби.

Півфінали[ред. | ред. код]

  • Англія Англія 14 — 9 Франція Франція
  • ПАР Південна Африка 37 — 13 Аргентина Аргентина

Гра за третє місце[ред. | ред. код]

Аргентина Аргентина 34 — 10 Франція Франція

Пуми провели фантастичний турнір, вперше в історії здобувши бронзу.

Фінал[ред. | ред. код]

ПАР Південна Африка 15 — 6 Англія Англія

У грі не було здійснено жодної спроби. Всі очки були набрані зі штрафних ударів. Очки заробили: ПАР: Персі Монтґомері — 12 очок Франсуа Стайн — 3 очки. Англія: Джонні Вілкінсон — 6 очок.

Найкращий гравець[ред. | ред. код]

Найкращим гравцем Кубка світу визнано захисника збірної ПАР Персі Монтґомері, який з очковим доробком у 105 очок став найкращим бомбардиром чемпіонату.