Кузу лисячий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trichosurus vulpecula

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хребетні (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Кускусоподібні (Diprotodontia)
Підряд: Кускусовиді (Phalangeriformes)
Родина: Кускусові (Phalangeridae)
Рід: Trichosurus (Кузу)
Вид: T. vulpecula
Trichosurus vulpecula
(Kerr, 1792)
Ареал виду Trichosurus vulpecula
Ареал виду Trichosurus vulpecula
Підвиди

T. v. vulpecula
T. v. arnhemensis
T. v. eburacensis
T. v. johnsoni
T. v. fuliginosus

Посилання
Вікісховище: Trichosurus vulpecula
Віківиди: Trichosurus vulpecula
EOL: 323856
ITIS: 552696
МСОП: 40585
NCBI: 9337
Fossilworks: 231483

Trichosurus vulpecula (Посум щіткохвостий звичайний або Кузу лисячий) — представник родини Кускусових. Інші назви "щіткохвіст", "лисовидий посум", "кузу". Етимологія: лат. vulpecula — "лисичка".

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тулуба: 32—58 см, довжина хвоста: 24—40 см, вага: 1,2—4,5 кг. Кроулі у 1973 році знайшов, що середня вага дорослих самців у Новій Зеландії 2.46 кг, самиць — 2.33 кг. Спостерігається статевий диморфізм - самці значно більші за самиць. У Trichosurus vulpecula гостра мордочка, довгі вуха, чудове хутро сірого кольору, іноді коричневого, трапляються альбіноси. Хвіст довгий та пухнастий. Диплоїдне число хромосом, 2n=20

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Trichosurus vulpecula мешкає на деревах, активний вночі. Вдень відпочиває у дуплах або у своєрідних гніздах. Також влаштовує лігва.

Харчується листям, ягодами, фруктами. Австралійські науковці виявили, що взимку посуми в Австралійських Альпах активно харчуються падаллю[1].

Шлюбний сезон не має чітких меж, триває цілий рік. У Новій Зеландії, однак, за даними Кроулі (1973) є чітко виражений сезон розмноження з квітня по липень. Дітонародження відбувається у вересні-листопаді й у березні-травні. Вагітність триває 16-18 днів. Народжується 1 дитинча, яке живе з матір'ю до 9 місяців. В цілому, тривалість життя: до 13 років.

Вороги[ред. | ред. код]

Основними хижаками, які полюють на Trichosurus vulpecula є хижі птахи та варани. Раніше люди в значних обсягах знищували цих тваринок за їх цінне хутро. Воно експортувалося з Австралії під назвою "австралійський посум" або "аделаїдська шиншила". Тільки у 1906 році на хутряних ринках Нью-Йорка та Лондона було продано 4 млн шкурок Trichosurus vulpecula. Сьогодні цей вид знаходиться під охороною.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на значній території східної Австралії, в деяких районах західної Австралії, зокрема біля Перта, на півночі материка, о.Тасманія. У XIX ст. Trichosurus vulpecula був акліматизований у Новій Зеландії. Також цей вид введений в Нову Зеландію.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NAUKA.UA (21 лютого 2023). Посуми виявилися одними з основних пожирачів трупів в Австралійських Альпах. nauka.ua (укр.). Процитовано 21 лютого 2023. 

Джерела[ред. | ред. код]