Кульова стрільба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кульова стрільба
Характеристика
Категорія спортивна стрільба
Інвентар гвинтівка, пістолет, кулі, патрони
Перші змагання
Олімпійські ігри Включено до олімпійських видів з 1896 року
Чемпіонат світу Перший Чемпіонат світу у 1897 році
Міжнародна федерація
Назва ISSF
Рік заснування 1907
Вебсайт issf-sports.org
Національна федерація
http://www.shooting-ukraine.com/
Пов'язані проєкти

Кульова стрільба[1] — один з підвидів стрілецького спорту.

У цьому виді спорту стрільба проводиться з пневматичних (4,5 мм), дрібнокаліберних (5,6 мм) і великокаліберних (7,62 мм для гвинтівок і 7,62-9,65 мм для пістолетів) гвинтівок і пістолетів. Підрозділяється на стрільбу з пістолета, гвинтівки, стрільбу з гвинтівки по рухомій мішені. Кульова стрільба є олімпійським видом спорту. В олімпійську програму зі стрільби з гвинтівки входять 5 вправ. З них дві жіночих — ГП-4 (AR60W), МГ-5 (R3x40), дві чоловічих — ГП-6 (AR60), МГ-9 (FR3x40) і одна — для змішаних пар (ГП-ПЗ). У програмі зі стрільби з пістолета також розігрується 5 комплектів медалей. З них дві жіночих — ПП-2 (AP60W), МП-5 (SP), дві чоловічих — ПП-3 (AP60), МП-8 (RFP) і одна — для змішаних пар (ПП-ПЗ)[2].

На відміну від інших видів спорту, де спортсмени зустрічаються у поєдинках один з одним, стрілець веде найважчий бій — бій з самим собою[виправити стиль]. Шлях до успіху у цьому спорті насамперед залежить від вміння психологічно налаштовуватись. Для того щоб зробити правильний, технічний постріл зі спортивного пневматичного пістолета потрібно підняти пістолет на 45°, вирівняти приціл, закріпити кисть, вдих, видих, опуститися в район прицілювання і плавно тиснути на спусковий крючок. Крім того, потрібно контролювати дихання, положення тіла, ніг, рук і голови. Також головним фактором є правильна рукоятка під долоню для кожної людини.

Олімпійські дисципліни[3][ред. | ред. код]

ГП-4 (AR60W) — Жінки, змішані пари[ред. | ред. код]

Стрільба з пневматичної гвинтівки на дистанцію 10 метрів (ISSF 10 meter air rifle), 40 пострілів стоячи, час — 75 хвилин. Перед виконанням залікових пострілів дозволено необмежене число пробних.

МГ-5 (R3x40) — Жінки[ред. | ред. код]

Стрільба з малокаліберної гвинтівки на дистанцію 50 метрів (ISSF 50 meter rifle three positions). Положення — лежачи, стоячи, з коліна, 3x20 пострілів.

ПП-2 (AP60W) — Жінки, змішані пари[ред. | ред. код]

Стрільба з пневматичного пістолета на дистанцію 10 метрів (ISSF 10 meter air pistol), 40 пострілів.

МП-5 (SP) — Жінки[ред. | ред. код]

Стрільба зі стандартного (спортивного) малокаліберного пістолета на дистанцію 25 метрів (ISSF 25 meter pistol), вправа поділена на дві частини: 30 пострілів по нерухомій мішені та 30 пострілів по мішені, що з'являється. Стрільба ведеться серіями по 5 пострілів в одну мішень. У першій частині кожна серія виконується за 6 хвилин, у другій — мішень з'являється 5 разів на 3 секунди з паузами в 7 секунд.

ГП-6 (AR60) — Чоловіки, змішані пари[ред. | ред. код]

Стрільба з пневматичної гвинтівки на дистанцію 10 метрів (ISSF 10 meter air rifle), 60 пострілів стоячи. Час — 105 хвилин. Перед виконанням залікових пострілів дозволено необмежене число пробних.

МГ-9 (FR3x40) — Чоловіки[ред. | ред. код]

Стрільба з довільної пневматичної гвинтівки на дистанцію 50 метрів (ISSF 50 meter rifle three positions). Стрільба ведеться в послідовності: 20 пострілів лежачи, 20 — стоячи, 20 — з коліна. Загальний час на стрільбу з трьох положень — 150 хвилин. У кожному положенні перед виконанням залікових пострілів дозволено необмежене число пробних.

ПП-3 (AP60) — Чоловіки, змішані пари[ред. | ред. код]

Стрільба з пневматичного пістолета на дистанцію 10 метрів (ISSF 10 meter air pistol), 60 пострілів. Час — 105 хвилин. Перед початком виконання залікових пострілів дозволено необмежене число пробних.

МП-8 (RFP) — Чоловіки[ред. | ред. код]

Стрільба зі швидкострільного малокаліберного пістолета на дистанцію 25 метрів (ISSF 25 meter rapid fire pistol): 5 мішеней, що з'являються одночасно, 60 пострілів. Стрільба ведеться серіями по 5 пострілів — по одному пострілу в кожну з п'яти мішеней. Вправа поділена на дві частини, кожна з яких складається з двох серій по 8 секунд, двох — по 6 секунд і двох — по 4 секунди. Перед початком залікової стрільби в кожній частині вправи виконується пробна серія за 8 секунд.

Історія кульової стрільби[4][ред. | ред. код]

Стрілецький спорт — один з найдавніших прикладних видів спорту. Він бере початок від змагань у стрільбі з лука та арбалета. З появою в середині XIV століття вогнепальної зброї почалися змагання зі стрільби з гладкоствольних рушниць, а створення нарізної зброї зумовило розвиток кульової стрільби. Змагання у стрільбі з гвинтівки і пістолета були включені в програму перших Олімпійських ігор в 1896 році, з 1897 року проводяться чемпіонати світу з кульової стрільби. Одним з ініціаторів включення змагань з кульової стрільби в програму Олімпійських ігор був П'єр де Кубертен, який сам був семиразовим чемпіоном Франції зі стрільби з пістолета.

В Україні стрілецький спорт почав набирати популярність на початку 1920-х років.

Тоді відразу після літніх VII Олімпійських ігор в Антверпені, Бельгія, визначилося кілька спортсменів, які впевнено зайняли місця в збірній СРСР і України. Серед відомих довоєнних стрільців можна назвати киянина Миколи Тітова, який зміг досягти великих успіхів, і вже в 1935 році поліпшив два світових рекорди.

До числа найсильніших українських стрільців-спортсменів того часу відносяться відомі майстри — Георгій Онисимов та Микола Писаренко. Історія олімпійського руху в Україні розпочалася в 1952 році, коли українські стрільці у складі збірної команди Радянського Союзу вперше взяли участь у XV Олімпійських Іграх в Гельсінкі.

1950-ті роки подарували таких великих українських стрільців киян: Григорій Купко, Василь Онищенко та Віталій Романенко; спортсменів зі Львова: Володимир Крішневський, Микола Калініченко, Дмитро Бобрун, які в 1954 році завоювали звання чемпіонів світу, а так само 13-кратного чемпіона світу з Кіровограда Мойсея Іткіс.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 грудня 2018. Процитовано 3 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Про затвердження Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з олімпійських видів спорту. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 5 грудня 2023.
  3. Olympedia – Shooting. www.olympedia.org. Процитовано 5 грудня 2023.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)