Кіносеріал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заставка серіалу «Нові пригоди Тарзана», 1935 рік

Кіносеріал (англ. Serial film, Serial movie, Movie serial, Film serial) — багатосерійний кінотвір, призначений для демонстрації в кінотеатрах (на відміну від телесеріалів, призначених для демонстрації по телебаченню).

Кіносеріали складалися в середньому з 10-15 серій, що закінчувалися «на найцікавішому місці» (англ. cliffhanger ending), що змушувало публіку повертатися в кіно знову і знову, кожного тижня. Серії тривали в середньому 15-20 хвилин і демонструвалися перед основним фільмом.

Історія[ред. | ред. код]

Одним з перших кіносеріалів був Арсен Люпен проти Шерлока Холмса (1910 рік, п'ять серій). Кіносеріали були особливо популярні в США в першій половині XX століття. У період з 1929 року по 1956 рік у США було знято понад двохсот таких серіалів. Сюжети кіносеріалів часто бралися з популярних радіопостановок і коміксів.

Жанри[ред. | ред. код]

Популярними жанрами кіносеріалів в США були пригоди (наприклад, кілька серіалів про Тарзана і Зорро) і наукова фантастика (наприклад, Флеш Гордон).

Українські кіносеріали[ред. | ред. код]

В 90-х роках, Кіностудія ім. О. Довженка створила кіносеріал Тарас Шевченко. Заповіт.

У 2000-х було поставлено кіносеріал «Легенди бандитської Одеси», за матеріалами десятитомника «Бандитська Одеса».[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Ярема Галина (12 серпня 2010). У «бандитській Одесі» він як риба у Чорному морі…. «Високий замок». Архів оригіналу за 22 серпня 2010. Процитовано 21 серпня 2010.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tony Nourmand and Alison Aitchison Film Posters Science Fiction — Evergreen, 2006. — С. 118. — 192 с. — ISBN 3-8228-5627-4.