Спандекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лайкра)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волейбольний гравець Сінтія Барбоса носить шорти спандекс

Спа́ндекс[1] (spandex), ла́йкра (Lycra) або еласта́н — загальна назва всіх видів поліуретанових еластичних ниток, високоеластичних каучукоподібних волокон.

Назва[ред. | ред. код]

Назва походить від англ. spandex, яке у свою чергу з'явилося як анаграма слова expands (тобто «(він) розтягується»). Таким чином назва цього волокна, на відміну від більшості назв синтетичних волокон, не є похідною від назв його хімічних складників.

У різних країнах це волокно відоме під великою кількістю торгових назв:

Торгові бренди можуть використовувати свої оригінальні назви: дорластан, лайнель, клірспан, глоспан, фуджибо, кінгспан, лубелл, мобі-лон, опелон, ройка, вікспан, ацелан та ін.[2]

Історія[ред. | ред. код]

В епоху після Другої світової війни відділ текстильного волокна DuPont, утворений у 1952 році, став найбільш прибутковим підрозділом DuPont, який домінував на ринку синтетичних волокон у всьому світі. У цей час жінки становили значну групу споживачів через свою потребу в нижній білизні та панчішно-шкарпеткових виробах[3]. Провівши дослідження ринку, щоб з'ясувати, чого хочуть жінки від текстилю, DuPont почав розробку волокон для задоволення таких потреб, у тому числі кращого волокна для жіночих поясів, які на той час зазвичай виготовлялися з гуми.

До 1930-х років DuPont зацікавився розробкою синтетичного еластичного волокна. Свій перший прорив DuPont зробив на початку 1950-х років, коли хімік Джозеф С. Шиверс використав проміжну речовину для модифікації поліефіру Dacron, виробляючи еластичне волокно, здатне витримувати високі температури[4].

Вирішивши знайти волокно, яке замінить гуму в одязі, після майже десятиліття досліджень Шиверс удосконалив це волокно в 1958 році в лабораторії Бенгера Дюпона в Вейнсборо, штат Вірджинія[5][6]. Більше того, природа спандексу дозволила його включити до інших видів одягу, окрім поясів та нижньої білизни.

Виготовлення[ред. | ред. код]

Волокно спандексу
Поліуретанові волокна (оптичний мікроскоп, поляризоване світло, збільшення 100х)

Нитка формується на основі полімерів, що містять щонайменше 85 % сегментованого поліуретану: у вигляді орієнтованого блок-сополімеру, що складається з довгих гнучких сегментів, сполучених один з одним ділянками «жорстко» упакованих макромолекул, які утворюють сітчасту структуру. У натуральній гумі ці сегменти (поліізопренові вуглеводневі ланцюги) сполучені дисульфідними зв'язками, а в еластанах «жорсткі» ділянки, утворені за рахунок водневих зв'язків.

Водневі зв'язки можуть руйнуватися і встановлюватися знову при підвищених температурах, що дозволяє проводити ефективну термостабілізацію еластанових ниток.

Нитки виготовляють з різних діізоціанатів і гліколів, з яких у присутності діамінів одержують поліуретан. Формування виконується «мокрим» і «сухим» способами.

Велосипедист в шортах спандекс

Механічні показники[ред. | ред. код]

Близько 85 % усіх еластанових ниток формується на основі гнучких сегментів з поліестерів, завдяки їхній хорошій функціональності і ціні.

Лінійна щільність філаментної нитки може бути 2,2-500 текс, а штапельної — 0,66 текс.

Нитки мають низький модуль пружності й високе подовження (розтяжність 500 %-700 %), еластичність, легкі (щільність 1,2 г/см3), м'які, білого кольору, мають високу стійкість до цвілі й поту, добру хімічну стійкість й здатність до фарбування, не втрачають своїх властивостей при намоканні, стійкі до стирання; стійкі в оливах, кислотах і лугах, стійкі до дії гідрометичних агентів при обробці, пранні, фарбуванні.

До недоліків відносять низьку гігроскопічність (0,3-1,3 %); теплостійкість (не вище 100 °С) і міцність (розривна довжина 6-7 км), а також недостатню світлостійкість (жовтіють під дією світла).

Вторинна переробка[ред. | ред. код]

Переробляються як у суміші з натуральними й іншими хімічними волокнами, так і в чистому вигляді.

Використання[ред. | ред. код]

Використовується в невеликих кількостях в комбінації з іншими синтетичними і натуральними волокнами, для виробництва панчішно-шкарпеткових виробів, нижньої білизни, трикотажу, тканин, при виготовленні сорочок, спортивних костюмів, плащів, бюстгальтерів, корсетних виробів, рукавичок, легінсів, гідрокостюмів, ременів, купальників тощо. Нитка значно покращує якість панчішно-шкарпеткових виробів: вони стають більш прилягаючими, більш міцними і не втрачають своєї форми і розміру навіть при довготривалому використанні. Виняткова еластичність волокон спандексу збільшує комфорт одягу під тиском, покращуючи легкість рухів тіла. Комфортний тиск — це реакція на одяг рецепторів тиску людського тіла (механорецептори, присутні в сенсорній клітині шкіри).

В останній час цей матеріал використовують для 3д-друку[7] для створення еластичних деталей різного призначення.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Спандекс // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. Конкин А. А., Зверев М. П. Полиолефиновые волокна, Изд.: «Химия», Москва, 1966. С.:280 (с.:9)
  3. https://www.degruyter.com/document/doi/10.9783/9780812206050.207/html
  4. https://web.archive.org/web/20131203014041/http://www.aatcc.org/awards/OlneyShivers.pdf
  5. https://patents.google.com/patent/US3023192
  6. Flinn, Elizabeth; Patel, Sarah (14 квітня 2016). The Really Useful Primary Design and Technology Book: Subject knowledge and lesson ideas. Routledge. Процитовано 15 жовтня 2023.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання) (англ.)
  7. Особенности печати Elastan. monofilament.com.ua (рос.). Процитовано 6 червня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гілета У. Б. Текстильні матеріали на основі поліуретанових волокон // Товарознавчий вісник Збірник наукових праць. — Випуск 5. Редкол.: відп.ред. д.т.н., професор Байдакова Л. І. — Луцьк: ЛНТУ, 2012.- 404 c.
  • Marisa Penaloza (2011-12-11). «Spandex Stretches To Meet US Waistlines»

Посилання[ред. | ред. код]