Лампа чорного світла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лампи чорного світла
Лампа чорного світла
Спектр лампи чорного світла
Флюоресценція банкноти

Лампа чорного світла або лампа Вуда (англ. Black light, Wood's light) — лампа, яка випромінює в найбільш довгохвильовій («м'якій») частині ультрафіолетового діапазону і, на відміну від кварцових ламп, практично не дає видимого світла.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Виготовляються такі лампи за тими ж принципами, що і звичайні люмінесцентні, з тією лише відмінністю, що у виробництві ламп чорного світла використовується особливий люмінофор і (або) замість прозорої скляної колби використовується колба з дуже темного, майже чорного, синьо-фіолетового увіолевого скла з добавками оксиду кобальту або нікелю. Таке скло називається склом Вуда. Воно практично не пропускає видимого світла з довжиною хвилі понад 400 нм.

Для того щоб отримати пік випромінювання лампи в діапазоні 368-371 нм, як люмінофор використовуються легований європієм борат стронцію (SrB4O7:Eu2+), а для отримання випромінювання в діапазоні 350-353 нм легований свинцем силікат барію (BaSi2O5:Pb2+).

Лампа чорного світла може бути сконструйована і без застосування спеціальних люмінофорів. У цьому випадку колба є світлофільтром або в ній змонтований світлофільтр, який пропускає тільки (переважно) ультрафіолетове випромінювання. Для світлофільтру зазвичай використовується скло Вуда. Через світлофільтр проходить випромінювання, що генерується розрядом в парах ртуті, з довжинами хвиль 365.0153 нм, 398.3931 нм, 404.6563 нм і 407,783 нм. Саме таким чином вироблялися найперші лампи чорного світла.

Застосування[ред. | ред. код]

Застосовується в криміналістиці для виявлення слідів крові, сечі, сперми або слини, які флуоресціюють в світлі лампи, при встановленні справжності банкнот (багато сучасних банкноти мають флуоресціюючі мітки), в індустрії розваг (барвники, флуоресціюючі в світлі лампи, нерідко використовуються при виготовленні клубних прикрас або дитячих іграшок). Крім того, такі лампи часто-густо застосовують ентомологи для вивчення локальних фаун та збирання колекцій за допомогою світлових пасток.

Посилання[ред. | ред. код]