Ланьчжоу-Сіньцзянська залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ланьчжоу-Сіньцзянська залізниця
Зображення
Країна  КНР
Оператор China Railway Lanzhou Groupd
Дата офіційного відкриття 1966
Ширина колії європейська колія
Початкова чи кінцева точка Ланьчжоу і Урумчі-Південна
Маршрутна карта Q62596830?
Тип електрифікації 25 kV, 50 Hz AC railway electrificationd
CMNS: Ланьчжоу-Сіньцзянська залізниця у Вікісховищі

Ланьчжоу-Сіньцзянська залізниця (Ланьсіньська залізниця; кит. трад. 蘭新鐵路, спр. 兰新铁路, піньїнь Lánxīn Tiělù) — залізниця у Китаї, що сполучає Сіньцзян-Уйгурський автономний район з рештою території Китаю.

Дільниця від Ланьчжоу до ст. Урумчі-Південна має довжину 1903,8 км; продовженням Ланьсіньської залізниці є Бейцзянська і Уцзін'ерська залізниці (до Цзінхе, далі дві лінії до Казахстану).

Ланьчжоу-Сіньцзянська залізниця є ділянкою другого євро-азійського континентального мосту, який тягнеться від східного Китаю до Роттердаму в Голландії. Частина залізниці проходить по давньому Шовковому шляху.

Залізниця була побудована Китайською залізничною будівельною корпорацією. Перша ділянка (до Урумчі) була почата в 1952 і закінчена в 1962 році. Ділянка до Казахстану (Бейцзянська залізниця) була побудована в кінці 1980-х, з'єднання з Казахстанськими залізницями сталося 12 вересня 1990 року. Після спорудження 20-кілометрового тунелю Ушаолін у 2006 році залізниця від Ланьчжоу до Урумчі повністю двоколійна.

Джерела[ред. | ред. код]