Лапажерія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лапажерія
Квітка лапажерії
Квітка лапажерії
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Філезієві (Philesiaceae)
Рід: Лапажерія (Lapageria)
Вид: Лапажерія
Lapageria rosea
Ruiz & Pav., 1802
Ареал лапажерії
Ареал лапажерії
Синоніми
Lapageria alba Decne. (1852)
Lapageria hookeri Bridges ex Hook. (1834)
Посилання
Вікісховище: Lapageria rosea
Віківиди: Lapageria rosea
EOL: 1003508
IPNI: 537288-1
NCBI: 4707
The Plant List: kew-280757

Лапажерія (Lapageria rosea), чилійські дзвоники або копіуе (ісп. copihue) — вид з монотипового роду рослин родини філезієвих (Philesiaceae), ліана з великими красивими квітками. Ця рослина є ендеміком південної частини Чилі, де складає частину флори вальдивійського лісу. Лапажерія є національною квіткою Чилі.

Історія[ред. | ред. код]

Рослина вперше була зібрана в околицях чилійського міста Консепсьйон та описана в 1802 році. Свою наукову назву лапажерія отримала на честь дружини Наполеона Бонапартафранцузької імператриці Жозефіни, народженої Марі Розі Жозефа Таше де ла Пажері (фр. Marie Rose Joseph Tascher de La Pagerie, 17631814), що захоплювалася ботанікою і садівництвом.

До Європи лапажерія вперше була привезена в 1854 році англійським садівником Лоббом.

Опис[ред. | ред. код]

Лапажерія — багаторічна ліана з південних районів Чилі. В природі росте у вологих помірних вальдивійських лісах на низьких висотах між 35° і 40° південної широти. У природних умовах лапажерія вимагає дуже частих дощів та виносить пониження температури до мінус п'яти градусів.

Стебла вистають в довжину до 10 м (зазвичай — 2—3 м), схожі на дріт, мають сизувато-зелене забарвлення, сильно гілкуються, обплітають дерева і чагарники. При поляганні на вологий ґрунт на стеблах утворюються коріння.

Квітки пазушні, одіночні, завдовжки 8—10 см. Шестичленні, з вільними сегментами (пелюстками), розташованими в два круги; щільність сегментів дуже висока, тому здається, ніби вони зроблені з воску. Забарвлення сегментів — від яскраво-малинового до рожевого (є також сорт з білими квітками), також вони покриті тонкою світлою «сіточкою». Обпилюють квітки лапажерії колібрі, які збирають нектар, що виділяється ямчатимі нектарниками в основі сегментів квітки. Пилкові зерна безапертурні (без пір), покриті крупними шпильками.

Плоди — соковиті ароматні ягоди зеленуватого кольору; їстівні, приємні на смак, особливо в недостиглому вигляді (при повному дозріванні стають досить жорсткими); у Південній Америці їх продають під назвою «чилійські огірки» за вигляд, що нагадує корнішони, хоча смак скоріше нагадує шерімою.

Насіння розноситься птахами.

Лапажерія як культурна рослина[ред. | ред. код]

Лапажерія вирощується як декоративна рослина заради великих яскравих дзвоникоподібних квіток.

Для рослини потрібний добре дренований кислий ґрунт, багатий листяним перегноєм і мінеральними речовинами, з додаванням глини. Вологість повинна бути підвищена. Оскільки рослина походить з густих лісів, їй потрібне затінювання (але не повне).

Клімат повинен бути без різких перепадів температури. В умовах помірного клімату рослину вирощують в оранжереях. Лапажерія підходить для вирощування в крупних горщиках (контейнерах).

Розмножують лапажерію звичайно насінням: їх замочують на декілька днів, потім садять в миску з кислим ґрунтом і ставлять в холодильник на одін-два місяця, після чого переносять в приміщення з температурою близько двадцяти градусів. Насіння проростає протягом одного-полутора місяців, але перші два роки рослини ростуть дуже поволі. Перші квітки з'являються на третій-четвертий рік. Можливо також розмноження черенками.

Один з найвідоміших сортів — Superba з рожево-червоними квітками інтенсивного забарвлення. Відомий також міжродовий гібрид філезії і лапажерії — філажерія ВічаPhilageria veitchii Mast.), — отриманий в Англії в 1872 році в садівництві Віча. Це вічнозелений чагарник з в'юнкими гілками і рожевими квітками[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Philageria на сайті Factopia[недоступне посилання](англ.)

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Lapageria rosea: інформація на сайті GRIN
  • Головкин Б. (2008). Что в имени тебе моем?. Наука и жизнь (3). Архів оригіналу за 3 серпня 2008. Процитовано 10 серпня 2008. 
  • Lapageria rosea на сайті Chilebosque
  • Lapageria rosea [Архівовано 21 листопада 2008 у Wayback Machine.] на сайті Chileflora.com
  • [[https://web.archive.org/web/20111113135829/http://molbiol.ru/pictures/239812.html Архівовано 13 листопада 2011 у Wayback Machine.] Фотографії лапажерії з Ботанічного саду м. Крайстчерч, Нова Зеландія]