Савицька Лариса Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лариса Савицька)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лариса Володимирівна Савицька
рос. Лариса Владимировна Савицкая
Ім'я при народженні рос. Лариса Владимировна Андреева
Народилася 11 січня 1961(1961-01-11) (63 роки)
Благовєщенськ, РРФСР, СРСР
Громадянство Росія Росія
Місце проживання Москва
Діяльність студентка
Відома завдяки людина, яка вижила при падінні з висоти
Знання мов російська

Лари́са Володи́мирівна Сави́цька (народилась 11 січня 1961 року) — жінка, що вижила після авіакатастрофи і падіння з висоти 5200 метрів[1][2].

Біографія[ред. | ред. код]

Молода студентка Лариса Савицька разом із чоловіком Володимиром поверталися із весільної подорожі. Вони одружилися весною 1981 року, але через сесію і практику весілля перенесли.

Після подорожі на море молодята летіли рейсом 811 на борту Ан-24РВ із Комсомольска-на-Амурі в Благовєщенськ. В літаку виявилося багато вільних місць, і незважаючи на те, що квитки у Савицьких були в середню частину літака, вони зайняли крісла у хвостовій.

Катастрофа[ред. | ред. код]

24 серпня 1981 року літак Ан-24, на котрому летіло подружжя Савицьких, на висоті 5220 м зіткнувся із військовим бомбардувальником Ту-16К під час військових навчань у дивізії. Причин катастрофи було кілька: слабка узгодженість військових і цивільних диспетчерів, екіпаж Ан-24 не доповів про ухилення від основної траси, а екіпаж Ту-16 повідомив, що зайняв висоту 5100 м за 2 хвилини до того, як це сталося насправді.

У момент катастрофи Лариса Савицька спала у своєму кріслі у хвостовій частині літака. Прокинувшись від сильного удару та опіку, вона дісталася до найближчого крісла. Сама Лариса потім стверджувала, що в той момент їй пригадався епізод із фільму «Дива ще трапляються», де героїня при падінні літака втиснулась у крісло й вижила.

Лікар авіаційного полку Ковальчук Борис Віталійович, який першим оглядав Ларису Савицьку після катастрофи, згадує:

До вертольота дівчину, на вигляд їй було років 20, доставили на ношах. Я її оглянув і… не виявив жодних переломів чи поранень. Лише кілька синців, виснаження і депресивно-стресовий стан…. Незабаром це підтвердив і рентген у райлікарні, куди на вертольоті доставили потерпілу.

Пізніше вона дізналася, що вже була вирита могила і для неї, і для її чоловіка. Лариса Савицька виявилась єдиною, яка вижила. У літаку АН-24 загинули 38 людей (33 пасажири і 5 членів екіпажу). У військовому літаку загинув весь екіпаж — 6 людей.

Наслідки[ред. | ред. код]

Факт авіакатастрофи в СРСР не афішувався. Жодних повідомлень у пресі не було.

У 1986 році Лариса без чоловіка народила сина Гошу, і вони тривалий час жили тільки на дитячу допомогу.

У сучасній Росії незвична доля привернула увагу преси, і вона стала героїнею телепередач кількох телекомпаній.

Лариса Савіцька двічі внесена в російське видання Книги рекордів Гіннеса: як людина, яка вижила при падінні з найбільшої висоти, і як людина, яка отримала найменшу компенсацію за фізичні пошкодження (75 карбованців).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кравчук П. А. Рекорды природы. — Любешов : Эрудит, 1993. — 216 с. — ISBN 5-7707-2044-1. (рос.)
  2. Кравчук П. А. Книга рекордів природи. — Луцьк : ПрАТ «Волинська обласна друкарня», 2011. — 336 с. — ISBN 978-966-361-642-1.

Посилання[ред. | ред. код]