Гумка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ластик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гумка стала незамінним виробом у повсякденному житті

Гу́мка[1], розм. ла́стик[2] (від фр. gomme élastique або лат. elasticus), стирачка[3], рези́нка[4] — канцелярський виріб для видалення написів олівцем або чорнилом з поверхонь для письма (найчастіше з паперу). Гумка також використовується для видалення помилок зроблених креслярем чи художником. Нею художники також роблять тон світлішим.

Електрична гумка

Існує велика кількість видів гумок, кожен з яких має своє особливе призначення. Гумки, розроблені для видалення з паперу чорнила, містять більшу кількість абразивних добавок та розраховані на механічне видалення забарвлених волокон паперу. Найпопулярнішу гумку виробляє всесвітня компанія Milan, її номер є 430[5].

Гумки також мають різні форми, хоча зазвичай вони подовгасті чи квадратні. Вони можуть бути як ручні, так і електричні[6]. Є гумки у вигляді олівця чи у паперовій обгортці, так звані гумки-олівці, які призначені для ретуші та точного витирання[7].

За своєю структурою гумки можуть бути пластичними, які легко змінюють свою форму, чи твердими. Також є гумки з вініловими краями, призначені для стирання туші.

Гумки можуть бути виготовлені не тільки з гуми, але й з пластмаси.

Історія[ред. | ред. код]

15 квітня 1770 року Джозеф Прістлі зробив запис в своєму щоденнику про те, що для видалення з паперу записів, зроблених олівцем, він знайшов ідеальний матеріал, яким слугував каучук.

В 1770 році англійський інженер Едвард Наїрн випадково відкрив властивість гуми стирати зроблені записи, переплутавши шматок матеріалу з хлібом, котрий слугував для видалення записів з паперу. Пізніше Наїрн розпочав продаж гумок під назвою індійська гума.

1839 року Чарлз Гуд'їр винайшов процес вулканізації, який значно покращив якість та міцність гуми, що вироблялася з натурального каучуку.

30 березня 1858 року Гімен Ліпман з Філадельфії запатентував олівець, на кінчику якого було закріплено гумку[8].

Використання[ред. | ред. код]

Під час тертя гумою по паперу, на якому щось написано, шматочки графіту поступово стираються з паперу за рахунок прилипання до поверхні гумки, яка теж в процесі стирається дрібними шматочками. В результаті цього поверхня очищається від напису, а у гумки стирається використаний шар.

Однак, якщо ластик неякісний чи засохлий, він бруднить папір і розмазується. У наш час гумки для стирання роблять із різних матеріалів: каучуку, полівінілхлориду і пластику. Для підвищення якості стирання до натурального каучуку додають безліч додаткових речовин.

Незамінною і практично основний добавкою є пластифікатор, який виробляють на основі різних тваринних масел чи рослинних олій (ріпаковій олії). Саме пластифікатор забезпечує високу якість гумки. Використовуються у виробництві ластиків також сірка, кварцева пудра, різного роду наповнювачі (крейдяний, пемзова пудра).

Колірна палітра ластиків різноманітна завдяки барвників, що входять до них. Наприклад, оксид заліза або сульфід сурми — для червоного кольору гумки, літопон або цинк використовуються для білого кольору гумки.

Існують комбіновані і двоколірні гумки, у яких одна сторона м'яка для стирання слідів від графітних олівців, а друга тверда — для видалення слідів від чорнила. Такі гумки можна вважати універсальними, функціональними і практичними[9].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гумка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Ластик // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  3. Олександра Борейчук. Витирачка, гумка, стирачка. Говорімо правильно [Архівовано 10 вересня 2016 у Wayback Machine.] // Дивослово: Українська мова й література в навчальних закладах. 2013. № 3. С. 49-50. ISSN 0130-5263
  4. Резинка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  5. GOMAS MILAN (uk-UA) , архів оригіналу за 24 червня 2021, процитовано 23 червня 2021
  6. Гумка електрична «Neo Line». Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 5 лютого 2019.
  7. Гумка-олівець «Koh-i-noor». Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 5 лютого 2019.
  8. Combination of lead-pencil and eraser [Архівовано 21 серпня 2019 у Wayback Machine.](англ.)
  9. svitkanc.com/lastyk-istoriya/ Ластик — історія, застосування і можливості. Архів оригіналу за 12 лютого 2019. Процитовано 10 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]