Лебедівська культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лебедівська культура
Розташування Полісся, Чернігівська і Сумська області
Доба Бронзова доба
Час існування XI — перш. пол. VIII ст. до н.е.
Попередня культура Сосницька
Наступна культура Милоградська
Юхнівська

Лебедівська культура — археологічна культура бронзової доби (XI — перш. пол. VIII ст. до н. е.). Є пізнім варіантом Сосницької культури.

Охоплювала Київське Подніпров'я, пониззя Прип'яті, межиріччя Десни та Сейму.

Поселення та поховання[ред. | ред. код]

Характерні невеликі поселення поблизу водоймищ, переважно у заплавах на дюнних підвищеннях (Козинці, Лебедівка, Гостомель). Житла наземні або заглиблені, прямокутної форми.

Біля поселень розміщені могильники. Поховадьний обряд перепалених кісток, які зси­пали у неглибокі ямки або урни. Поруч із кістками — знач­на кількість розбитого посуду і поламаних прикрас (Залісся, Богданівка, Погреби, Гостомель).

Вироби[ред. | ред. код]

Головні заняттями були землеробство і ско­тарство.

Керамічні вироби грубі, товстостінні, виготовлений із глини з домішкою піску, потовченого граніту та слюди. Переважають великі яйцеподібні гор­щики з маленьким дном, тюльпаноподібні посудини, банки. Бідні та одноманітні орнаменти — наколами, перлинами, рідше — шнуром і відбитком гребінки. Бронзові знаряддя праці — кельти, ножі, шила; зброя — наконечники списів; прикраси — шпильки, кільця, підвіски. Знай­дено поодинокі залізні предмети. Численні вироби з кременю та каменю: серпи, зернотертки, вістря стріл.

Лебедівська культура виникла на основі сосницької культури[1] за значного впливу північних культур Волго-Камського сточища (поздняківської, приказанської та інших культур[2]). Наслідком її подальшого розвитку стали культури милоградсько-підгірцівського кола. Етнічна приналежність носіїв культури остаточно не з'ясована, але ймовірно, це були індоєвропейці, споріднені як із прабалтами, так і з праслов’янами.

Лебедівська культура відчутно позначилася на формуванні милоградської та юхновської культур[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ю. В. Кухаренко, ПОЛЕСЬЕ И ЕГО МЕСТО В ПРОЦЕССЕ ЭТНОГЕНЕЗА СЛАВЯН[1] [Архівовано 18 травня 2015 у Wayback Machine.]
  2. С. С. Березанська (2016). Лебедівська культура. Енциклопедія сучасної України. 53590. Архів оригіналу за 31 жовтня 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.
  3. Жаров Г. В. Жарова Т. Н., Археологическая разведка на Черниговщине. Архів оригіналу за 10 квітня 2009. Процитовано 3 травня 2015.

Джерела та література[ред. | ред. код]