Лелекові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лелекові
Час існування: ранній олігоцен — наш час,
30-0 млн років тому
Ябіру сенегальський (Ephippiorhynchus senegalensis)
Ябіру сенегальський
(Ephippiorhynchus senegalensis)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Лелекоподібні (Ciconiiformes)
Родина: Лелекові (Ciconiidae)
J. E. Gray, 1840
Роди
Посилання
Вікісховище: Ciconiidae
Віківиди: Ciconiidae
EOL: 8009
ITIS: 174895
NCBI: 8926
Fossilworks: 39634

Лелекові (Ciconiidae) — родина птахів ряду лелекоподібних (Ciconiiformes), що охоплює шість родів і дев'ятнадцять видів.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина лелекових поширена не тільки в тропіках і субтропіках, але і в помірних зонах. В Європі гніздяться два види — лелека білий (Ciconia ciconia) і лелека чорний (Ciconia nigra). Два інших види вважаються украй рідкісними гостями — лелека-тантал африканський (Mycteria ibis) і марабу африканський (Leptoptilos crumeniferus).

Опис[ред. | ред. код]

Загальними ознаками родини є довгі ноги, довга гнучка шия, а також довгий, конічний дзьоб. Крила, як правило, широкі і глибоко розчленовані.

Більшість видів лелекових — безголосі, єдиним звуком, що видається ними, є стукіт дзьобом. Проте деякі види цілком співочі, одним з прикладів може послужити чорний лелека.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

В основному, лелекові воліють жити на відкритих просторах і біля водоймищ. Всі лелекові є хорошими літунами, що використовують термічні властивості повітря для економії енергії у польоті. Багато видів щорічно здійснюють далекі перельоти.

Розмноження[ред. | ред. код]

Створюють великі порожнини, які використовуються протягом багатьох років. Деякі гнізда досягають гігантських розмірів — 2 м діаметром і 3 м у висоту. Як правило, моногамні птахи, але це вірно лише частково. Птахи можуть змінювати партнерів після того як мігрують.

Живлення[ред. | ред. код]

Їжу лелекові підбирають на ходу із землі, до неї входять в основному невеликі гризуни, земноводні, риби, деякі безхребетні і плазуни. Деякі види лелек, наприклад марабу, також поїдають падаль.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина включає 19 видів у 6 родах:

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]