Лелістад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лелістад
Lelystad
—  Муніципалітет  —
Центр міста Лелістад
Центр міста Лелістад
Центр міста Лелістад
Прапор
Прапор
Герб Лелістад }}}
Герб
Координати: 52°31′ пн. ш. 5°29′ сх. д. / 52.517° пн. ш. 5.483° сх. д. / 52.517; 5.483
Країна Нідерланди
Провінція Флеволанд
Засноване 1967 рік
Площа
 - Повна 765,39 км²
 - Суша 234,13 км²
 - Вода 531,26 км²
Населення (1 January 2008)
 - Усього 73 116
 - Густота 308/км²
Джерело: Statistics Netherlands.
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Поштовий код 8200-8249
Телефонний код(и) +31 320
Вебсайт: www.lelystad.nl
Розташування Лелістад
Муніципалітет Лелістад на мапі провінції Флеволанд
Муніципалітет Лелістад на мапі провінції Флеволанд
Мапа

Лелістад (нід. Lelystad) — місто й муніципалітет у центральній частині Нідерландів, столиця провінції Флеволанд. Муніципалітет Лелістад має площу 765 км², що робить його найбільшим за площею муніципалітетом країни.

Місто Лелістад було засновано в 1967 році на осушеній території. Свою назву одержало на честь Корнеліса Лелі, розроблювача дамби Афслютдейк, будівництво якої дозволило провести осушення. Лелістад розташований приблизно на п'ять метрів нижче рівня моря. При проектуванні Лелістад замислювався не тільки як адміністративний, але і як економічний центр регіону. Однак його ріст виявився не таким швидким, як у міста Алмере, також побудованого на осушеній території, але розташованого ближче до Амстердама.

Географія[ред. | ред. код]

Лелістад розташований в польдері в провінції Флеволанд. Лелістад межує на заході з озерами Маркермер і Ейсселмер, на півдні з муніципалітетами Алмере і Зеволде, на сході з муніципалітетом Дронтен. Муніципалітет Лелістад — найбільший по площі муніципалітет країни. Досить велику частину його території займають озера Маркермер і Ейсселмер, що утворилися після будівництва дамб, що відгородили колишню затоку Зейдерзе від Північного моря. Муніципалітет Лелістад також повністю перебуває на території осушеної частини озера Ейсселмер в XX столітті. Значну частину території муніципалітету займає заповідник Oostvaardersplassen, що виник після осушення польдеру Південний Флеволанд. Місто Лелістад також оточене безліччю лісів, парків і ферм.

Транспорт[ред. | ред. код]

Лелістад пов'язаний з Амстердамом як автомобільною дорогою, так і залізницею. У місті є невеликий аеропорт, супутник аеропорту Схіпгол, а також власний морський порт.

Визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Авіодром у Лелістаді

Поруч із міським аеропортом розташований музей-тематичний парк Авіодром, у якому можна побачити велику кількість літаків. Цікаво, що найбільший експонат музею, Boeing 747, потрапив у Лелістад не по повітрю, а по воді, оскільки аеропорт Лелістада не може приймати такі великі повітряні судна. Літак, проданий KLM музею за символічну ціну в €1, привезли в Лелістад на баржі.

Серед визначних пам'яток міста — копія легендарного корабля голландської Ост-Індської компанії «Батавія».

Посилання[ред. | ред. код]