Леонід Теліга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леонід Теліга на своїй яхті
Місце поховання

Леоні́д Телі́га (28 травня 1917, Вязьма, Росія — 21 травня 1970, Варшава, Польща) — польський яхтсмен, письменник і журналіст, в 1967–1969 роках здійснив навколосвітнє плавання на 10-метровій яхті «Опті».

Дитинство провів в Ґродзіску-Мазовецькому, де закінчив середню школу.

З раннього дитинства захопився вітрильним спортом, ще до початку війни отримав патент морського яхтового стернового.

В 1939 році брав участь в обороні Польщі від нападу гітлерівської Німеччини, зокрема, бився під Томашевом. Був контужений, але пробрався до СРСР, де закінчив річні курси капітанів і плавав на риболовецьких суднах у Чорному морі. Під час радянсько-німецької війни капітан судна «Воля» Теліга брав участь в евакуації мешканців Ростова [1].

У 1942 році Теліга вступив до польської армії Андерса і незабаром, вже на Близькому Сході, командував ротою. У той час командування союзників шукало поповнення для військово-повітряних сил, особливо серед офіцерів, добре знайомих з штурманською справою. Після перепідготовки в Канаді льотчик Теліга бився на фронті.

Після війни Теліга повернувся на батьківщину. Працював журналістом і перекладачем. Його книга «Траулером до Африки» отримала премію. Він брав також участь у роботі Комісії ООН з перемир'я в Кореї і Лаосі, був радником з питань преси посольства ПНР в Італії.

В 1967–1969 роках наодинці здійснив навколосвітнє плавання на яхті «Опті» [2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Влодзимеж Гловацкий. Увлекательный мир парусов". Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 20 січня 2017.
  2. Marek Kępa. Leonid Teliga: The First Pole to Single-Handedly Sail Around the World // culture.pl, 2017/06/22. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 23 червня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]