Лисенко Тетяна Феліксівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лисенко Тетяна Феліксівна
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Народження 23 червня 1975(1975-06-23) (48 років)
Херсон, Українська РСР, СРСР
Спорт
Вид спорту спортивна гімнастика
Участь і здобутки
CMNS: Лисенко Тетяна Феліксівна у Вікісховищі
Спортивні медалі
Спортивна гімнастика
Представник СРСР СРСР
Чемпіонат світу
Золото Індіанаполіс 1991 Командний залік
Представник Об'єднана команда
Олімпійські ігри
Золото 1992 Барселона Вправи на колоді
Золото 1992 Барселона Командний залік
Бронза 1992 Барселона Опорний стрибок
Чемпіонат світу
Бронза Париж 1992 Вільні вправи
Представник Україна Україна
Чемпіонат світу
Бронза Бірмінгем 1993 Абсолютний залік

Тетя́на Фе́ліксівна Ли́сенко (23 червня 1975, Херсон) — українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Тетяна Лисенко тренувалася в спортивному товаристві «Динамо» в Херсоні. Золоті олімпійські медалі та звання олімпійської чемпіонки вона здобула на Олімпіаді в Барселоні, виступаючи у складі Об'єднаної команди. Вона була першою у вправах на колоді та разом із командою в командному заліку. В опорному стрибку вона стала третьою.

Тетяна славилася надзвичайним рівнем складності вправ й горделивим стилем. Вона виграла багато медалей на важливих змаганнях, але нестабільність не дозволила їй добитися більшого — вона була серйозним претендентом на перемогу в абсолютному заліку на барселонській Олімпіаді й на чемпіонатах світу 1991 та 1993 років, але допустилася помилок.

Лисенко входила до збірної СРСР з гімнастики на початку 90-х, коли в країні не бракувало гімнастичних талантів. Навіть пробитися до головної команди вважалося неабияким досягненням — жіноча збірна Радянського Союзу ніколи не програвала командних змагань на Олімпійський іграх, в яких брала участь.

Тетяна Лисенко дебютувала на змаганнях серед дорослих у 1990 році, вигравши у абсолютній першості Кубок світу. Наступного року вона відібралася до збірної на чемпіонат світу в Індіанаполісі, де перемогла разом з подругами в командному заліку. В абсолютному заліку вона відібралася до фіналу, але впала з колоди і не здобула жодної особистої медалі.

Найвидатніші перемоги прийшли до Лисенко на Олімпіаді в Барселоні, де вона перемогла разом із командою. В абсолютному заліку вона закінчила виступи сьомою, знову зробивши помилку, але компенсувала це в змаганнях на окремих снарядах — бронзу в опорному стрибку і золото на колоді, де її виконання складної програми було майже бездоганним і здобуло оцінку 9,975.

На відміну від багатьох інших радянських гімнасток, Лисенко не емігрувала, а продовжила виступати за Україну. На чемпіонаті Європи 1992 завоювала срібну медаль на різновисоких брусах. На чемпіонаті світу в Бірмінгемі в 1993 році вона була третьою в абсолютній першості. Ця медаль могла б бути золотою, якби вона не виступила за килим у вільних вправах. На цих змаганнях Лисенко була єдиною із гімнасток колишнього СРСР на п'єдесталі.

Після завершення спортивної кар'єри Тетяна Лисенко поїхала до США і оселилася в Каліфорнії.

Посилання[ред. | ред. код]