Відносини Литва — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відносини Литва — НАТО
НАТО
НАТО
Литва
Литва

У грудні 1992 року Литва разом з Латвією та Естонією приєднується до Ради північноатлантичної співпраці. Того ж року було створено офіційне представництво Литви в Брюсселі по зв'язкам з Європейською спільнотою й по справам НАТО.

У грудні 1993 року президенти прибалтійських держав заявляють про своє бажання вступити в НАТО. Через декілька днів парламент Литви приймає резолюцію з закликом вступити у Північноатлантичний союз.

27 січня 1994 року Литва приєднується до програми «Партнерство заради миру» й підписує рамковий документ у штаб-квартирі НАТО.

Вашингтонський американо-балтійський Статут[ред. | ред. код]

У січні 1998 року президенти США, Литви, Латвії, Естонії підписують у Вашингтоні американо-балтійський Статут. Головною метою документу було надання всебічної допомоги процесу інтеграції прибалтійських держав в альянс.

Вільнюська група[ред. | ред. код]

У травні 2000 року створюється Вільнюська група, у складі дев'яти держав, які прагнуть до членства в НАТО. Діяльність групи була націлена на практичну співпрацю, обмін інформацією та лобіювання своїх інтересів у столицях держав НАТО.

У 2002 році на паризькому саміті НАТО, Литва була запрошена до початку переговорів про вступ у Північноатлантичний союз. У 2003 році міністр іноземних справ Литви відправляє генеральному секретареві НАТО лист, в якому виражається готовність Вільнюса прийняти всі зобов'язання, що містяться у тексті Північноатлантичного договору й виконувати вимоги, необхідні для членства в НАТО.

29 березня 2004 року прем'єр-міністр Литовської республіки вручає держсекретарю США ратифікаційні грамоти до Вашингтонського договору і Литва стає повноправним членом альянсу.

Участь у миротворчих операціях[ред. | ред. код]

З 1994 року литовські військовослужбовці виконують миротворчі задачі в Хорватії, Боснії та Герцеговині. З 2002 року підрозділи Збройних Сил Литви беруть участь в операції в Афганістані. На даний момент там знаходиться 240 литовських військовослужбовців, близько 150 чоловік з яких несуть службу в провінції Гор [1] [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.]. Крім того військовослужбовці Литви беруть участь в операціях НАТО в Іраку та Косово.

Антиросійські настрої[ред. | ред. код]

В Литві дуже сильні антиросійські настрої, які ще більше посилилися після війни Росії з Грузією 2008 року і початку Російської збройної агресії проти України (2014–2015).

Ставлення до України[ред. | ред. код]

Литовці дуже добре ставляться до українців. 7 березня 2014 року тисячі литовців під час баскетбольного матчу провели акцію «Разом за Україну». фани дістали сотні прапорів України з написом «United we stand for Ukraine»[2] [Архівовано 6 листопада 2014 у Wayback Machine.]. Крім того литовські музиканти заспівали пісню на вірш українки «Ми ніколи не будемо братами»[3] [Архівовано 11 вересня 2014 у Wayback Machine.]. 20 серпня того ж року Президент Литви Даля Грібаускайте записала привітання до українців до Дня Незалежності українською мовою[4] [Архівовано 11 вересня 2014 у Wayback Machine.].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]