Лобов Яків Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яків Михайлович Лобов
Народження 19 лютого 1924(1924-02-19)
Первомайськ, Першомайська округа, Одеська губернія, Українська СРР, СРСР
Смерть 31 січня 1945(1945-01-31) (20 років)
Нідеркірх, Сілезія, Польща
Поховання Опольське воєводство
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Рід військ  танкові війська
Роки служби 1941—1945
Звання  Старший лейтенант
Командування 2-га танкова рота
Війни / битви Німецько-радянська війна
Сталінградська битва
Битва за Кавказ (1942—1943)
Блокада Ленінграда
Прибалтійська операція (1944)
Вісло-Одерська операція
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден ЛенінаОрден Червоного ПрапораОрден Олександра НевськогоОрден Вітчизняної війни II ступеня
Медаль «За відвагу»
Медаль «За оборону Сталінграда»
Медаль «За оборону Сталінграда»

Я́ків Миха́йлович Ло́бов (19 лютого 1924, Первомайськ  — 31 січня 1945, Нідеркірх) — радянський військовик, в роки Другої світової війни — командир 2-ї танкової роти 27-го окремого танкового Талліннського полку, старший лейтенант, Герой Радянського Союзу (1945).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у місті Первомайськ, нині Миколаївської області, в робітничій сім'ї. Українець.

У 1941 гоці закінчив 9 класів залізничної школи № 17 станції Голта (тепер Первомайська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 16 імені Героя Радянського Союзу Я. М. Лобова).

Після закінчення школи вступив до Харківського бронетанкового училища. З початком Німецько-радянської війни, через наближення лінії фронту, училище було евакуйоване до міста Чирчик (Узбекистан).

Після закінчення училища у червні 1942 року направлений командиром танку Т-34 655-го танкового батальйону 254-ї танкової бригади 13-го танкового корпусу, Південно-Східний фронт. Бойове хрещення прийняв 6 серпня 1942 року у бою за роз'їзд «74-й км». У цьому ж бою, ризикуючи життям, врятував командира батальйону капітана Н. П. Нікітіна, танк якого горів, за що отримав першу бойову нагороду — медаль «За відвагу». Цього ж дня був важко поранений, знаходився на лікуванні у шпиталі. Після виписки зі шпиталю направлений командиром танкового взводу новосформованого 51-го танкового полку. Брав участь в бойових діях на Північному Кавказі.

У січні 1944 року полк залізницею прибув на Ленінградський фронт і отримав задачу взяти участь в прориві блокади в західному напрямку на міста Луга — Псков. 17 лютого 1944 року танкова рота лейтенанта Я. М. Лобова на великих швидкостях увірвалась до села Красна Гірка, знищуючи ДЗОТи, кулеметні точки і живу силу супротивника. У цьому бою екіпаж Я. М. Лобова підбив важкий танк, протитанкову гармату, два ДЗОТи, чотири вогневих точки з обслугою і понад 40 солдатів і офіцерів ворога. За цей бій нагороджений орденом Вітчизняної війни другого ступеня.

Рішенням Військової Ради 8-ї армії Ленінградського фронту 27-й окремий танковий полк спільно з 1811-м самохідно-артилерійським полком і частинами 72-ї стрілецької дивізії отриав бойову задачу: вийти в район Йикві й оволодіти містом Раквере. Ввечері 20 вересня 1944 року танки 27-го ОТП увірвались в місто Раквере й, переслідуючи супротивника по шосе в напрямку Таллінна, досягли південного берегу озера Кахала-Ярве. В бою за місто Каберга 22 вересня загинув командир 2-ї танкової роти старший лейтенант В. В. Шарапов. Командування ротою перебрав на себе старший лейтенант Я. М. Лобов. Вранці 22 вересня група полку спрямувалась у напрямку Таллінна. Першою до столиці Естонії увірвалась 2-а танкова рота старшого лейтенанта Я. М. Лобова, оволоділа центром міста, прорвалась до порту й зашкодила супротивнику евакуювати живу силу і техніку морем.

За визволення столиці Естонії міста Таллінн, 27-й окремий танковий полк отримав найменування «Талліннський», а командир 2-ї роти старший лейтенант Я. М. Лобов представлений до присвоєння звання Героя Радянського Союзу.

У подальшому 27-й окреми танковий полк визволяв територію Естонії. В боях за очищення півострова Сирве острова Сааремаа (Моонзундський архіпелаг) рота Лобова прорвалась крізь оборону супротивника в його тил, чим створила загрозу оточення ворожого угруповання. Танк Лобова знищив 10 протитанкових гармат, 5 ДЗОТів й близько 50 солдатів і офицерів, за що командир роти отримав орден Олександра Невського.

Досягнувши державного кордону СРСР, танкісти Лобова продовжили бити ворога на території Польщі. В боях по прориву німецької оборони на ділянці фронту Ракув — Цисув, танкова рота Лобова прорвала ворожу оборону й за один день заглибилась на 20 кілометрів, тим самим давши можливість іншим частинам увійти в прорив. Екіпаж Лобова при цьому знищив 3 протитанкових гармати, 2 бліндажі, 5 ДЗОТів й до 150-ти солдатів і офіцерів, за що нагороджений орденом Червоного Прапора.

28 січня 1945 року командуванням доручено старшому лейтенанту Лобову Я. М. провести комплексну розвідку напередодні радянського наступу і форсування річки Одер. Під час проведення розвідки в районі міста Беутен (Силезія) потрапили під мінометний обстріл супротивника. Одна з мін розірвалась безпосередньо біля Лобова. Він отримав важке поранення обох ніг, почалась масивна кровотеча. Санінструктором було зроблено перев'язку і направлений до військового шпиталю в селі Нідеркірх (тепер с. Дольна, Опольське воєводство). Оскільки документів при Лобові не було, а шпиталь був переповнений пораненими, приймати його відмовились. Лише після особистого втручання командира 27-го Талліннського ОТП підполковника Черних, Лобова було шпиталізовано. Попри всі намагання військових медиків, 31 січня 1945 року старший лейтенант Лобов Яків Михайлович помер від отриманих ран. Похований в селі Нідеркірх. В 1952 році героя перепоховано на військовому братському цвинтарі в місті Кендзежин-Козле Опольського воєводства Польщі.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 квітня 1945 року за мужність і героїзм, виявлені при визволенні від гітлерівських загарбників столиці Естонії міста Таллінн, командиру танкової роти 27-го окремого танкового Талліннського полку старшому лейтенанту Лобову Якову Михайловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Пам'ятник у м. Таллінн (Естонія)
  • Ім'я Лобова Я. М. присвоєне Первомайській середній загальноосвітній школі № 16.
  • Меморіальна дошка на школі, в якій навчався.
  • Меморіальна плита у сквері Слави м. Первомайська.
  • Ім'я Я. М. Лобова викарбувано на пам'ятнику загиблим учителям і учням школи № 16 м. Первомайська.
  • Згідно з рішенням Первомайської міської ради № 1 від 28.04.2016 року, вулиця Юхима Бабушкіна переіменована на вулицю Якова Лобова.

Література[ред. | ред. код]

  • Бундюков А. Т., Кравченко М. В. Сыновняя верность Отчизне. — Одеса: Маяк, 1982.
  • Наші земляки — Герої Радянського Союзу: Бібліографічний покажчик. — Миколаїв: Облполіграфвидав, 1984.
  • Хто є хто на Миколаївщині. Видатні земляки. — К.: Укр. академія геральдики, товарного знаку та логотипу, 2005.

Посилання[ред. | ред. код]