Логуш Юрій Омелянович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логуш Юрій Омелянович
Народився 22 березня 1945(1945-03-22) (79 років)
Діяльність економіст
Юрій та Тетяна Логуші на «Коронації слова 2013»

Лоґуш Юрій Омелянович (Логуш Джордж Крістофер нар. 22 березня 1945(19450322), Німеччина) — науковець-економіст, топ-менеджер, громадський діяч. Президент Київської школи економіки. ПPhD — економетрика і математична економіка — університет Нью-Йорка. Співзасновник соціальних проектів: «Коронація слова», «Карнавалія», «Золоті письменники України». Голова Наглядової Ради Фонду BrainBasket.

Працював понад 20 років у США, майже стільки ж присвятив консалтингу в США, Румунії, Україні. Працював сенатором в УКУ, проректором зі стратегії та програми розвитку Українського Католицького Університету, головою правління Львівської бізнес школи та в радах нагляду в Міжнародному інституті менеджменту (1МІ) у Києві. Був помічником і заступником декана, професором, директором Інституту міжнародного бізнесу у Fordham University's Graduate School of Business в Нью-Йорку (1975-1992).

Одружений з Тетяною Логуш.

Дитинство. Родина[ред. | ред. код]

Юрій Логуш народився в патріотичній українській сім'ї на еміграції у Німеччині.

Дід по мамі мав власну цегельню на Полтавщині, був діячем Української автокефальної церкви, за що розстріляний більшовиками без суду та слідства[1].

Батько, Омелян Логуш — абсольвент[2] Бучацької державної гімназії,[3] був активним діячем ОУН, референтом пропаганди крайового проводу ОУН ПівдСУЗ (Південно-східних українських земель) у Дніпропетровську (1942–1943), політреферентом Центрального проводу ОУН, учасником ІІІ-го Надзвичайного Великого Збору (НВЗ) ОУН (2125 серпня 1943).

Мати — Мешко Катерина Яківна - очільник обласного проводу ОУН (Ворошиловград), водночас заступник референта пропаганди крайового проводу Південно-Східних земель Омеляна Логуша (його дружина), потім — провідник ОУН Криму. Співорганізатор (разом з чоловіком) Конференції поневолених народів Сходу Європи і Азії (2122 листопада 1943, учасник Великого Збору УГВР (1115 липня 1944).

Незадовго до народження сина батьки Юрія Логуша опинились в американській зоні в Німеччині з секретним завданням — налагодити зв'язки з союзами антигітлерівських західних держав; дістались до американської окупаційної зони Німеччини, влилися в українську діаспору.

Раннє дитинство минуло у Західній Німеччині. Батьки вчили хлопчика писати й читати рідною мовою. Згодом маленький Юрій (вільно говорив українською та німецькою) разом із батьками переїздить до Штатів (Нью-Йорк), де батько очолив український відділ «Голосу Америки». В Америці Юрій опановує іспанську та англійську мови.

Читає книжки українських поетів і письменників доби «розстріляного відродження» – Івана Багряного, Валер'яна Підмогильного, Віктора Домонтовича, Миколи Хвильового… Стає учасником Пласту, разом з іншими нью-йоркськими українцями плекає свою національну свідомість. Слідкує за новинами про Україну, де розпочинається відродження, доба «шістдесятників». Вивчає математику, готуючись до вступу в Нью-Йоркський Університет на інженерний факультет.

Освіта, наукова і педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Закінчив Вищу школу ділової адміністрації (університет Фордгам, Нью-Йорк), доктор економіки, професор.

Серйозно захоплювся економетрикою — точною наукою, що вивчає економіку за допомогою математичних методів.

При роботі над дисертацією з радянської економіки вивчає соціалістичні методи керування підприємствами, планове господарство, зовнішню радянську торгівлю. Висновок, що він робить у 1973 на основі докторської дисертації «Макроекономічна модель радянської зовнішньої торгівлі», випередив висновки серйозних західних дослідників: радянська економіка приречена, через десяток років криза планової економіки призведе до розпаду системи соціалістичного господарства, а отже — й існування Союзу як такого.

Протягом 1975–1992 зробив викладацьку кар'єру: декан, продекан, директор Інституту міжнародного бізнесу. Паралельно працював бізнес-консультантом.

Юрій Логуш — один із засновників Вищої школи бізнесу адміністрації (ВШБА) університету Фордгам (Нью-Йорк).

В Україні[ред. | ред. код]

До приїзду в Україну в 1980—1992 роках — генеральний директор Garden State Health Plan (HMO) у США.

Вперше в Україну Юрій Логуш приїхав 1989 року з метою заснувати Міжнародний Інститут Менеджменту (МІМ) при Інституті економіки Національної академії наук. 1992 року відкрив, очолив в Україні тютюнову компанію RJ Reynolds Tobacco International. В 1995 у Відні на медичній виставці знайомиться зі своєю майбутньою дружиною, за його словами, справжньою «українською українкою», Тетяною, це ще більше пов'язує його із рідною землею.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Досвід консалтингу[ред. | ред. код]

Його досвід консалтингу включає: Citibank, American Cyanamid, PWC / Coopers & Lybrand, Центр ООН по транснаціональних корпораціях, Управління загальної бухгалтерської звітності (США), Адміністрація фінансування охорони здоров'я (США), Департамент охорони здоров'я та соціальних служб в Нью- Джерсі, Департамент охорони здоров'я в Пенсільванії. У 2004—2010 роках він був членом Консультативної ради з іноземних інвестицій при Президентові України, Ради з культури при Президентові України, Ради інвесторів прем'єр-міністра України.

Соціальні та культурні проекти[ред. | ред. код]

Компанія «Крафт Фудз», якою керував Юрій Логуш, підтримувала молодих українських літераторів, допомагала лікарням, школам, музеям.

Юрій (разом з дружиною) засновники та організатори бал-маскараду «Карнавалія», що проводився в Києві щороку з 2007 по 2011 та 2013.[4][5][6];співзасновниками міжнародного конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова».[7][8][9]

У 2012 Тетяна і Юрій Логуші заснували відзнаку «Золоті письменники України».[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юрій Логуш. Документально!. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 24 вересня 2012. 
  2. означає випускник
  3. Д-р Мельник П. Бучацька гімназія в 20-х і 30-х роках ХХ-го столілля // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник / ред. колегія Михайло Островерха та інші. — Ню Йорк — Лондон — Париж — Сидней — Торонто : НТШ, Український архів, 1972. — Т. XXVII. — С. 214.
  4. Карнавальні подорожі « Карнавалія 2011[недоступне посилання з липня 2019]
  5. Надія Тисячна. Коронація слова» — "Карнавалії Газета «День», № 30, 19 лютого 2008
  6. Тетяна Логуш анонсує Карнавалію на YouTube
  7. Тетяна Логуш про історію та досягнення «Коронації слова» на YouTube
  8. Благочинність. Мотиви [Архівовано 26 лютого 2014 у Wayback Machine.] «Радіо Свобода» 9 червня 2010
  9. Надія Тисячна. I стиль життя, і професійний обов'язок [Архівовано 6 червня 2010 у Wayback Machine.] Газета «День» № 95, 4 червня 2010
  10. Нова премія від «Коронації слова» [Архівовано 23 березня 2016 у Wayback Machine.] ЛітАкцент

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]