Ломустин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ломустін, також відомий як белустін і CCNU (ССНУ, Ломустин) — цитостатичний хіміотерапевтичний протипухлинний лікарський засіб алкилюючого типу дії. Похідне нітрозосечовини.

Фармакологічна дія[ред. | ред. код]

Ломустін - протипухлинний препарат алкилірующего дії з групи нітрозосечовини. Механізм дії полягає в алкилировании ДНК і РНК. Інгібування синтезу ДНК обумовлено карбамоілірованіем ДНК-полімерази та інших ферментів репарації ДНК, і пошкодженням ДНК-матриці. Препарат може також гальмувати ключові ферментативні процеси шляхом зміни структури і функції багатьох білків і ферментів. Ломустін діє в пізній фазі GI і ранньої S-фазі клітинного циклу. Найбільш висока чутливість до Ломустін у клітин у стаціонарній фазі росту (фактор, що визначає активність при солідних пухлинах з низьким проліферативним пулом).

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Після прийому внутрішньо швидко і практично повністю всмоктується з ШКТ. Cmax препарату в плазмі крові досягаються через 1-4 год. Зв'язок з білками плазми - 50%. Проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в грудне молоко. У спинномозковій рідині визначається більше 50% від концентрації в плазмі крові. Метаболізується в печінці з утворенням активних метаболітів (оксіметілдіазонія і ізоціаната). Оксіметілдіазоній іонізується і перетворюється на іон метілдіазонія, який трансформується в більш стійку таутомерну форму (діазометан), або розпадається на метілкарбоніевий іон і азот. Т1 / 2 активних метаболітів коливається в межах від 16 до 48 год. Виводиться переважно нирками у вигляді метаболітів, менше 5% - через кишечник.

Показання до застосування Ломустін[ред. | ред. код]

Ломустін застосовується в монотерапії та комбінованій терапії таких захворювань: - Первинні та метастатичні пухлини мозку після хірургічного лікування і / або радіотерапії; - Лімфогранулематоз (хвороба Ходжкіна) як терапія другої лінії; - Рак шлунку і кишечника, дрібноклітинний рак легені, рак нирки, множинна мієлома, злоякісна меланома.

Режим дозування[ред. | ред. код]

Ломустін слід приймати всередину ввечері, перед сном або через 3 години після прийому їжі. Рекомендована доза Ломустін у дорослих і дітей становить 130 мг / м2 при одноразовому прийомі всередину кожні 6 тижнів. У хворих зі зниженою функцією кісткового мозку дозу можна знизити до 100 мг / м2 при збереженні шеститижневого інтервалу між прийомами. У разі комбінованої терапії препарат застосовується в дозі 70-100 мг / м2. Повторні курси не слід призначати при кількості тромбоцитів менше 100000 / мкл і лейкоцитів менше 4000 / мкл. Сумарна доза за всі курси лікування не повинна перевищувати 1000 мг / м2. Подальші дози препарату повинні підбиратися залежно від гематологічного відповіді хворого на попередню дозу.

Побічна дія[ред. | ред. код]

З боку органів кровотворення: тромбоцитопенія розвивається через 4 тижні, лейкопенія через 5-6 тижнів після застосування препарату і може тривати 1-2 тижні. Звичайно тромбоцитопенія більш тяжка, ніж лейкопенія. Рідше спостерігається анемія і гранулоцитопенія. Ломустін може спричинювати кумулятивну мієлосупресію, причому після прийому повторних доз може відзначатися більш виражене пригнічення кісткового мозку, або ж тривалість мієлосупресії може бути більшою. З боку органів травлення: нудота і блювання (через 3-6 годин після прийому Ломустін, зазвичай тривають до 24 год), анорексія. Частота і тривалість цих побічних ефектів можуть бути знижені за рахунок профілактичного застосування протиблювотних препаратів, а також шляхом призначення Ломустін хворим натщесерце. Рідко - діарея, стоматит, підвищення активності печінкових ферментів та концентрації білірубіну. З боку органів дихання: рідко - кашель, дихальна недостатність, супутні появи інфільтратів і / або фіброзу легень (зазначалося через 6 міс або через більш тривалі терміни після початку лікування при сумарних дозах препарату більше 1100мг / м2. Повідомлялося про один випадок легеневої токсичності при кумулятивній дозі 600 мг / м2). З боку нервової системи: дезорієнтація, летаргія, атаксія, розлад артикуляції, підвищена стомлюваність. З боку сечовидільної системи: затримка сечі, набряки стоп або нижніх кінцівок, азотемія, зменшення розмірів нирок (зазвичай при високих кумулятивних дозах препарату в умовах тривалого лікування Ломустін та іншими препаратами нітрозосечовини). З боку репродуктивної системи: азооспермія (у деяких випадках незворотна), аменорея. Інші: рідко - алопеція, необоротне поразка зорових нервів, що приводить до сліпоти (при поєднанні з променевою терапією головного мозку). Повідомлялося про гострі лейкеміях і дисплазиях кісткового мозку в результаті лікування препаратами нітрозосечовини.

Протипоказання до застосування[ред. | ред. код]

  • Підвищена чутливість до Ломустін, інших похідних нітрозосечовини або складових частин препарату;
  • Вагітність і період годування груддю.
  • З обережністю:
    • мієлосупресія (у тому числі на тлі супутньої променевої або хіміотерапії, інтоксикації);
    • вітряна віспа (в тому числі недавно перенесена або після контакту з хворими),
    • оперізувальний герпес та інші гострі інфекційні захворювання вірусної, грибкової або бактеріальної природи;
    • кахексія, інтоксикації, ниркова та / або печінкова недостатність, дихальна недостатність, лікування цитостатиками та променева терапія в анамнезі.

Застосування при вагітності та годуванні груддю[ред. | ред. код]

Протипоказаний при вагітності та в період годування груддю.

Застосування при порушеннях функції печінки[ред. | ред. код]

З обережністю: печінкова недостатність.

Застосування при порушеннях функції нирок[ред. | ред. код]

З обережністю: ниркова недостатність.

Особливі вказівки[ред. | ред. код]

Ломустін повинен застосовуватися під наглядом лікарів, які мають досвід роботи з протипухлинними препаратами. Необхідний систематичний (не рідше 1 разу на тиждень) контроль картини периферичної крові під час терапії та протягом 6 тижнів після закінчення лікування, а також періодичний контроль лабораторних показників функції печінки і нирок. На тлі тромбоцитопенії та лейкопенії в ослаблених хворих можуть виникати кровотечі і важкі інфекції.

До початку терапії і в процесі лікування слід оцінювати функцію легенів. Пацієнти із спочатку зниженою життєвою ємністю легень більш схильні легеневої токсичності Ломустін. Не рекомендується застосування препарату частіше, ніж 1 раз в 6 тижнів. Чоловікам і жінкам репродуктивного віку слід під час лікування і, як мінімум, протягом 6 місяців після, застосовувати надійні методи контрацепції. Не відкривати капсули (порошок володіє дратівливою дією), уникати потрапляння порошку на шкіру та слизові оболонки.

Передозування[ред. | ред. код]

При передозуванні слід очікувати посилення вираженості побічних ефектів - пригнічення кістковомозкового кровотворення, порушень з боку ШКТ і погіршення функції печінки, і неврологічних розладів. Антидот не відомий. Лікування симптоматичне.

Лікарська взаємодія[ред. | ред. код]

Лікарські засоби, що викликають миелосупрессию, а також інші цитостатики і радіотерапія можуть посилювати лейкопенію і тромбоцитопенію, викликані Ломустін. Одночасне застосування Ломустін з амфотерицином В підвищує ризик нефротоксичної дії, зниження артеріального тиску крові і бронхоспазма. Описаний випадок істотного посилення лейкопенії і нейтропенії при спільному застосуванні Ломустін та циметидину. Посилення токсичності може спостерігатися при одночасному прийомі Ломустін і теофіліну. Фенобарбітал, який активує ферменти, може посилювати метаболізм Ломустін. У пацієнтів, які отримують ломустін, може наступити ослаблення захисних механізмів організму, що може викликати зниження утворення антитіл при введенні противірусних вакцин. Такий стан триває від 3 місяців до 1 року після проведення останнього курсу хіміотерапії. Особливу обережність слід дотримуватись у разі застосування вакцин, що містять живі віруси.

Умови відпустки з аптек[ред. | ред. код]

За рецептом.

Умови та термін зберігання[ред. | ред. код]

Зберігати при температурі не вище 25 ° С в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки. Не використовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Посилання[ред. | ред. код]