Лондонсько-Брабантський масив

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лондонсько-Брабантський масив або Лондонсько-Брабантська платформа  — тектонічна структура Європи або гірський масив, що простягається від Рейнланду в Західній Німеччині через північну Бельгію (провінція Брабант), Північне море до Східної Англії та середньої Темзи в південній Англії.

Кратон Мідлендс (південно-східний Уельс і частина західної Англії) часто розглядається як частина масиву і це віддзеркалюється у топонімах: Уельсько-Брабантський масив, Уельсько-Лондонсько-Брабантський масив і Уельсько-Брабантська височина.

Лондонсько-Брабантський масив є частиною колишнього мікроконтиненту Авалонія. На півдні масив межує з Рейнсько-Герценською зоною герцинського орогенезу, на північному сході омивається водами Північного моря. На північному сході обмежено Грабеном Рурської долини.

В деякі періоди в геологічній історії Лондонсько-Брабантський масив утворював острів, який називають Лондонсько-Брабантським островом.

Утворення[ред. | ред. код]

Масив має кристалічний підмурівок (метаморфічні і магматичні породи) протерозойського до ранньопалеозойського віку, що було деформовано і метаморфізовано під час Кадомського (едіакарій, близько 600 мільйонів років тому і Каледонського орогенезу (силур, близько 420 мільйонів років тому ). Підмурівок майже на всьому терені перекритий молодшими осадовими породами, за винятком для деяких місцевостей на південному заході Англії і в Уельсі.

Террейн Авалонія був до ордовика (465 млн років тому) частиною південного надконтиненту Гондвана, але потім відбувся рифтогенез і террейн розпочав дрейф самостійно низькими широтами. Свідоцтвом того що на його теренах панував сухий клімат, щось на кшталт сьогоденної пустелі Наміб, є Древній червоний пісковик, що присутній у червоних ґрунтах Девонширу.

Карбон[ред. | ред. код]

За часів карбону на терені террейну відбулися великі вугільні відкладення, в цей період континент дрейфує повз екватор, суходіл був покритий тропічними вологими лісами. На південному березі утворилися сьогоденні вугільні родовища Франції, Бельгії та західної Німеччини.

Перм і тріас[ред. | ред. код]

В той час як континент дрейфував на північ, подалі від екватора, широтами де розташована сьогоденна пустеля Сахара, ерозія була відновлена. Цього разу, латеритні породи представлені Новими червоними пісковиками і червоними ґрунтами Лестерширу і Рутленду.

На початку пермі розпочався герцинський орогенез, континентальна кора була деформована на півдні террейну, на терені сьогоденної Бретані, Арденнів, Рейнланду та Паризького басейну. На півночі террейну утворюється западина, яка в умовах сухого і спекотного клімату заповнюється пісковиковими і соляними відкладаннями, що перекрили відкладення вугілля, що в умовах виходів геотермального тепла, обумовило створення газових родовищ.

Юра та крейда[ред. | ред. код]

На початку юри, відбулася трансгресія Рейського моря, через що відбулося затоплення рівнинної частини террейну. Під час крейди, затоплення суходолу продовжилося.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Bless M.J.M., Bouckaert J., Conil R., Groessens E., Kasig W., Paproth E., Poty E., Van Steenwinkel M., Streel M., Walter R. (1980) Pre-permian depositional environments around the brabant massif in Belgium, The Netherlands and Germany. Sedimentary Geology, Volume 27, Issue 1, Pre-Permian Sedimentation in NW Europe, June 1980, Pages 1–81, ISSN 0037-0738, DOI:10.1016/0037-0738(80)90031-7(www.sciencedirect.com[недоступне посилання з вересня 2019]).
  • Cameron, T.D.J. et al. The Geology of the Southern North Sea (1992) ISBN 0-11-884492-X
  • Dercourt, J. Géologie et Géodynamique de la France 3rd. edn. (2002) ISBN 2-10-006459-2
  • Dercourt, J. et al. Carte Géologique de la France à l'Échelle du Millionième ISBN 2-7159-2158-6
  • Gallois, R.F. Geology of the Country around King's Lynn and The Wash. (1994) ISBN 0-11-884495-4
  • Glennie, K.W. ed. Introduction to the Petroleum Geology of the North Sea 3rd. edn. (1990) ISBN 0-632-02711-8