Лопатева черепаха сіроспинна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лопатева черепаха сіроспинна
Лопатева черепаха сіроспинна
Лопатева черепаха сіроспинна
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: М'якотілі черепахи (Trionychoidea)
Родина: Трикігтеві черепахи
Рід: Західноафриканські лопатеві черепахи
Вид: Лопатева черепаха сіроспинна
Cycloderma frenatum
Peters, 1854
Синоніми
Aspidochelys livingstonii
Посилання
Вікісховище: Cycloderma frenatum
Віківиди: Cycloderma frenatum
EOL: 455183
ITIS: 551959
МСОП: 6009
NCBI: 227464
Fossilworks: 268025

Лопатева черепаха сіроспинна (Cycloderma frenatum) — вид черепах з роду Західноафриканські лопатеві черепахи родини Трикігтеві черепахи. Інша назва «замбезійська м'якотіла черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу коливається від 35 до 56 см, вага до 14 кг. Голова помірного розміру. Карапакс овальний. У молодих черепах на карапаксі є кіль й безліч дрібних горбиків, які з віком, як і кіль, зникають. Має досить потужні передні лапи, які наділені плавальними перетинками.

Голова сіра або зеленувата з 5 чорними смужками. Підборіддя й горло також з темними смужками. Карапакс зеленуватого кольору іноді зі слабкими плямами. У дорослих пластрон кремового кольору з сірими плямами. Кінцівки сірувато-зеленого забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє річки, струмки та озера як з проточними, так і стоячими водами. Досить боязка черепаха. Більшу частину часу проводить зарившись у бруд або пісок. Харчується рибою, равликами, двостулковими, земноводними. Використовуючи передні лапи викопує з мулу хробаків.

Сезон парування випадає на грудень—березень, відкладання яєць на літо. Самиця відкладає 15—25 сферичних яєць з тендітною шкаралупою та діаметром 30-35 мм. Черепашенята вилуплюються з грудня по лютий. Довжина новонароджених 40—48 мм. Вони забарвлені як дорослі черепахи, але більш яскраво.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у східній Африці: від басейнів річок Руфіджі та Замбезі у Танзанії на південь до Замбії, Зімбабве, Малаві й Мозамбіку.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Spawls, S.; Howell, K.; Drewes, R.C. & Ashe, J. 2001. A field guide to the reptiles of East Africa. Academic Press, 543 pp. [reviews in HR 34: 396 and Afr. J. Herp. 51; 147]