Лорд-канцлер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лорд високий канцлер Великої Британії
Посаду обіймає
Домінік Рааб

від 25 жовтня 2022
Стиль
  • Лорд-канцлер
    (неформальний)
  • Високодостойний
    (в межах Великої Британії та Співдружності)
Тип державна посадаd, державний секретар Великої Британіїd і Вищі посадові особи держави
Член Кабінет міністрів Великої Британії[1]
Призначає Монарх
за порадою Прем'єр-міністра
Створення
Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
Великої Британії
Категорія КатегоріяІнші країни

Лорд високий канцлер Великої Британії, або Лорд-канцлер (за старих часів Канцлер Англії і Лорд-канцлер Шотландії), один із найстарших і найважливіших функціонерів уряду у Великій Британії і попередніх державах. Він — вищий сановник держави, призначається королем за порадою прем'єр-міністра і за конвенціями. Завжди пер, хоча законодавчих обмежень для призначень простолюдина немає. Обов'язки лорд-канцлера досить широкі:

Міркування про широту повноважень призвели до пропозиції адміністрації Тоні Блера скасувати посаду[2]. Акт про конституційну реформу 2005 передає багато повноважень іншим особам. З 2003 лорд-канцлером був Charlie Falconer, Baron Falconer of Thoroton (також був Державним секретарем у конституційних справах).

Замість лорд-канцлера може бути призначений Лорд-зберігач Великої печатки. Дві посади мають однакові обов'язки. Єдина відмінність у режимі призначення. Також посада лорд-канцлера дозволяє призначати групу осіб, які називаються «лорди-комісари Великої печатки».

З XI століття лорд-канцлери були винятково призначеними та інші згадані посади не використовувалися.

З 25 жовтня 2022 року посаду лорд-канцлера обіймає Домінік Рааб.

Мішок з вовною (the woolsack)[ред. | ред. код]

Лорд-канцлер у Палаті лордів сидить на мішку з вовною. Цей звичай бере початок із середніх віків, коли Англія була головним експортером вовни та вовняних виробів у Європу і вважалася провідним виробником як за якістю, так і за кількістю матеріалу. Символізуючи національне надбання країни, Лорд-канцлер сидить на мішку, набитому вовною. Єдина зміна традиції — мішок набивають вовною не тільки виробництва Великої Британії, але й інших країн Співдружності, що символізує єдність цих країн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. http://www.lenta.ru/world/2003/06/13/shuffle/ [Архівовано 27 вересня 2011 у Wayback Machine.] Уперше з 605 року Англія залишилася без лорда-канцлера