Сутра Лотоса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японське віяло 12 століття з уривками з Лотосової сутри.

Сутра Білого Лотоса Вищого Закону (санскр. सद्धर्मपुण्डरीक सूत्र, addharma Puṇḍarīka Sūtra; кит. 妙法蓮華經) — буддистська сутра, один із священних текстів махаяни. Особливо шанується у східноазійському буддизмі, зокрема у Китаї і Японії, у сектах Тендай-сю і Нітірен-сю. Відома під скороченими назвами: Сутра Лотоса або Лотосова сутра.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Сутра Лотоса упорядкована між 150 і 50 роками до Р.Х. на діалекті магадхі мови санскрит. Доти вона передавалася усно. У 290 році Сутра Лотоса вперше була перекладена у 10 сувоях класичною китайською мовою стараннями китайського ченця Дхармаракші. Згодом з'явилися 8-сувойні китайські переклади ченця Кумарадживи (406) і ченців Джанакути і Дхармагюти (601). Класичним вважається переклад Кумарадживи.

Сутра Лотоса складається з 28 частин. Вона написана у високому літературному стилі, містить багато метафор. Сутра Лотоса вважається збіркою одкровень будди Шак'ямуні перед його входженням в нірвану. Вона повчає, що хінаяна і махаяна об'єднуються у екаяні і розповідає про різні способи досягнення просвітлення. Для Сутри Лотоса характерне вчення про мінливість світу і постійність Великого будди, мінливими еманаціями якого є сам Шак'ямуні та інші історичні будди. Важливе місце посідає повчання про милосердя Авалокітешвари.

Сутра Лотоса перекладена також тибетською, монгольською, корейською, японською та іншими мовами.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]