Лумбіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Лумбіні
санскр. लुम्बिनी

Координати 27°29′ пн. ш. 83°17′ сх. д.H G O

Країна Непал
Адмінодиниця Рупандегіd
Площа 1,95 га і 22,78 га
Висота центру 150 м
Населення 2078 осіб
Часовий пояс UTC+5:45
Поштовий індекс 32914
GeoNames 7801227
OSM 4586049 ·R (Рупандегі)
Лумбіні. Карта розташування: Непал
Лумбіні
Лумбіні
Лумбіні (Непал)
Мапа
ЮНЕСКО Світова спадщина ЮНЕСКО, об'єкт 666rev666 №666, 666rev666 (англ.)

Лумбіні (санскр. लुम्बिनी «улюблений») — поселення в Непалі, в окрузі Рупандехі, на кордоні з Індією. Відоме своїм храмовим комплексом і як одне з місць, що претендують на право називатися місцем народження Будди Гаутами, засновника буддизму (імовірно 563 до н. е. — 483 до н. е.). Місце паломництва буддистів. Недалеко від Лумбіні знаходиться місто Капілавасту, де Будда ріс до 29 років.

Короткий опис[ред. | ред. код]

1896 року непальські археологи знайшли велику кам'яну колону з написами правителя Ашоки. Збереглися також записи китайського паломника Фа Сяня, завдяки яким вдалося ідентифікувати місце народження Будди.

Крім Лумбіні місцями паломництва, які пов'язані з життям Будди є також Кушинагар, Бодх-Гая та Сарнатг в Індії.

Центральну частину комплексу Лумбіні займає храм Майя Деві, присвячений матері Будди, з давнім пам'ятним каменем, що зображує народження Будди.

Поряд з храмом знаходиться колона правителя Ашоки з написом. Навколо храму — археологічна зона з залишками споруд раннього буддизму та дерево Бодхі.

Весь комплекс складається з десятка буддійських монастирів, храмів, ступ різних конфесій та інших пам'яток.

У Лумбіні споруджуються буддійські храми кожної країни, у якій поширений буддизм. Так, вже зараз можна побачити та відвідати храми Таїланду, Китаю, Німеччини, Камбоджі та інших країн.

Улітку 2011 року китайський Фонд Азіатсько-Тихоокеанського обміну та співробітництва (Фатос) за підтримки з боку уряду КНР оприлюднив проект інвестицій розміром 3 млрд доларів США в «особливій зоні розвитку» в місті Лумбіні в Непалі. Не рахуючи піших паломників з Індії, Лумбіні зараз відвідують близько 100 тисяч туристів на рік. Для кардинального збільшення кількості туристів планується створення центру туризму, паломництва та освіти за моделлю Медіни та Мекки в Саудівській Аравії. Планується будівництво доріг, готелів, туристичних центрів та реалізація проектів у галузі електроенергетики.

Посол Китаю в Непалі Ян Хулань відвідав Лумбіні зразу після свого призначення. За відомостями Фатос, проект був підтриманий «всім політичним спектром в Непалі — і лівою його частиною, і правою». Спеціально підкреслюється, що проект поки ще не отримав фінансової підтримки від китайського уряду, і очікується залучення коштів від зовнішніх інвесторів, у тому числі інвестицій з Індії.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]