Луцій Корнелій Бальб Старший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Корнелій Бальб
Народився близько 130 до н. е.
Гадес (нині Кадіс, Іспанія Іспанія)
Помер після 67 до н. е.
Громадянство Римська республіка
Національність іберієць
Діяльність політик
Рід Корнелії Бальби
Діти Луцій Корнелій Бальб,
Публій Корнелій Бальб

Луцій Корнелій Бальб Старший (лат. Lucius Cornelius Balbus, близько 130 до н. е. — після 67 до н. е.) — політичний діяч Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Засновник плебейського роду Корнеліїв Бальбів. Про батьків немає відомостей. Народився у м. Гадес (нині Кадіс, Іспанія) близько 130 року до н. е. Мав іберійське походження. Протягом життя здобув значний вплив у рідному місті. Під час війни Гнея Помпея проти Марка Перперни Вентона, очільника маріанців в Іспанії, надав першому підтримку. За це у 72 році до н. е. отримав римське громадянство від Помпея (на підставі закону Геллія — Корнелія) за рекомендацією Луція Корнелія Лентула Круса разом з двома синами. У зв'язку з цим отримав прізвище Корнелій — невідомо від Корнелія Круса або автора закону.

У 67 році очолюв флот Гадеса, який увійшов до склади ескадр Тиберія Клавдія Нерона та Манлія Торквата, які за дорученням Гнея Помпея великого повинні були боротися з піратами біля іспанського узбережжя. Після успішних дій разом з римськими флотоводцями повернувся до рідного міста. Про подальшу долю Бальба нічого невідомо.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]