Луцій Ліциній Лукулл (консул 151 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Ліциній Лукулл
лат. L. Licinius Lucullus
Народився 200 до н. е./191 до н. е.
Стародавній Рим
Помер після 142 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Посада консул
Термін 151 рік до н. е.
Попередник Марк Клавдій Марцелл
Наступник Тіт Квінкцій Фламінін
Рід Ліцинії
Батько Луцій Ліциній Лукулл
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Луцій Ліциній Лукулл

Луцій Ліциній Лукулл (лат. Lucius Licinius Lucullus; 200 до н. е./191 до н. е. — після 142 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 151 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Ліциніїв. Син Луція Ліцинія Лукулла, курульного еділа 202 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 151 році до н. е. його обрано консулом разом з Авлом Постумієм Альбіном. Сенат скерував його до Ближньої Іспанії. Тут Лукулл, у ході Другої Кельтіберської війни, спровокував зіткнення з кельтіберським племенем ваккеїв, після чого сплюндрував їхні землі.

У 150 році до н. е. як проконсул керував провінцією Дальня Іспанія та намагався приборкати плем'я лузітан під час Віріатової війни. Тут він проводив жорстоку політику, яка на деякий час дала результати. Втім згодом Лукулл нічого не зміг протидіяти військам Віріата. У 149 або 148 роках до н. е. його було відізвано сенатом до Риму. Тут Лукулл наказав збудувати у кварталі Велабр храм Феліцітас, який було освячено у 142 році до н. е. Подальша доля Луція Ліцинія Лукулла невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Licinius 102). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XIII,1, Stuttgart 1926, Sp. 373—375. (нім.)