Луцій Папірій Красс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Папірій Красс
лат. L. Papirius L.f.L.n. Crassus
Народився 375 до н. е.(-375)
Рим
Помер після 318 до н. е.
Рим
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 336 та 330 роки до н. е.
Рід Папірії
Батько Луцій Папірій Красс, військовий трибун з консульською владою 368 року до н. е.
Мати невідомо
Родичі брат Марк Папірій Красс, диктатор 332 року до н. е.
Брати, сестри Марк Папірій Красс

Лу́цій Папі́рій Красс (лат. Lucius Papirius Crassus; 375 до н. е. — після 318 до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч часів Римської республіки, консул 336 і 330 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Папіріїв, його гілки Крассів. Син Луція Папірія Красса, військового трибуна з консульською владою 368 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 340 році до н. е. його обрали претором. На той час тривала Друга Латинська війна. Внаслідок того, що один з консулів, Публій Децій Мус, загинув, а інший — Тит Манлій Імперіос Торкват — захворів, сенат ухвалив рішення про призначення диктатора. Ним став Луцій Папірій Красс. Він призначив своїм заступником, начальником кінноти, Луція Папірія Курсора. Красс та Курсор взяли в облогу місто-державу Анцій, проте не мали успіху.

У 336 році до н. е. його було обрано консулом разом з Цезоном Діулієм. Діяв проти аврунків. Вирішальна битва відбулася при Калах, де перемогу здобули римляни. Також велися військові дії проти сідицінів. У 330 році до н. е. його було вдруге обрано консулом разом з Луцієм Плавцієм Венноном. Разом з колегою придушив повстання у містах Прівернум та Фунди.

У 325 році до н. е. диктатор Луцій Папірій Курсор призначав Луція Папірія Красса префектом Риму. У 318 році до н. е. його було обрано цензором разом з Гаєм Менієм.

Про подальшу долю Луція Папірія Красса відомостей немає.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Papirius 45). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XVIII,3, Stuttgart 1949, Sp. 1035 f. (нім.)
  • Тит Лівій, Ab urbe condita, VIII 12, 2-3 (лат.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic