Луїтпольд (маркграф Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луїтпольд
Народився невідомо
Помер 4 липня 907(0907-07-04)
Братислава
·загиблий у бою
Поховання Лоршський монастир
Країна Німеччина
Діяльність політик
Знання мов німецька
Титул герцог
Посада герцог Баварії[d]
Рід Луїтпольдинги
Родичі Léopold de Carinthie et de Bavièred
У шлюбі з Cunigunde of Swabiad
Діти Арнульф і Бертольд[1]

Луїтпольд або Ліутпольд (сучасне звучання імені Леопольд, нім. Luitpold; народився бл. 860 — 4 липня 907 при Пресбурзі) — перший незалежний правитель Баварії після її виділення зі складу Німецького королівства Каролінгів, засновник династії Луїтпольдингів, яка перебувала при владі в Баварії і Каринтії до середини X століття, 2-й маркграф Баварії у 895-907 роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Можливо походив з могутнього баварського роду Хуозьєрів (Хуозі). Ім'я його батька невідоме, але мабуть він був нащадком Ліутпальда II, графа в Баварії в 814-846. Мати ж його походила з роду Вельфів — вона була дочкою або внучкою Рудольфа (Рауля) I, графа Понтьє.

Луїтпольд був родичем імператора Арнульфа Каринтійського (можливо племінник матері Арнульфа, Ліутсвінти). В 893 імператор Заходу Арнульф передав в лен Луїтпольду землі Каринтії і Верхньої Паннонії. Пізніше до цих володінь додалися території вздовж Дунаю (в баварському Нордгау та Донаугау) і Регенсбург. У результаті Луїтпольд став найвпливовішим з графів південно-східної Німеччини, що дозволило йому прийняти титул маркграфа Баварії (після загибелі маркграфа Енгельдеона). Протягом усього його правління, Луїтпольд залишався вірним прихильником імператора Арнульфа і його наступника, Людовика IV.

Він активно займався організацією оборони кордону імперії від нападів угорців та Великої Моравії. У 898 Луїтпольд здобув перемогу над військами Великоморавського князя Моймира II і примусив його визнати сюзеренітет Німеччини. Існують свідчення, що в 903 Луїтпольд користувався титулом герцогом Богемії (лат. dux Boemanorum).

Граф загинув 4 липня 907 в битві з угорцями при Прессбурзі (нині Братислава). Похований у монастирі Лорш

Шлюб і діти[ред. | ред. код]

Арнульф (898—937), герцог Баварії (з 907)
Бертольд (900—947), герцог Баварії (з 938), герцог Каринтії (з 927): Дочка, заміжня за Рудольфом, графом Заалгау

Посилання[ред. | ред. код]

  • Luitpold] (нім.)


Попередник
Арнульф
Каринтійський
маркграф Баварії
889907
Наступник
Арнульф Злий
герцог Каринтії
893907
  1. Lundy D. R. The Peerage