Льотчик-випробувач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Льотчик-випробувач (пілот-випробовувач) — професійний льотчик, який відчуває функціонал і безпеку нової авіаційної техніки: літаків, вертольотів та інших.

Льотчиком-випробувачем може стати тільки пілот високої кваліфікації. Він проводить випробування абсолютно нових повітряних суден, оцінюючи їх функціональні якості. На основі їх оцінок та коментарів конструктори удосконалюють механізми, впроваджують доопрацювання або повністю переробляють апарат.

Льотчик-випробовувач також здійснює обльоти нових серійних повітряних суден, щоб гарантувати надалі безпеку експлуатації літака звичайними пілотами.

Робота льотчика-випробувача важка фізично і морально. При випробуваннях літаків виконуються маневри, які у звичайних польотах не здійснюються. Випробовувач може отримувати навантаження на межі можливостей людини. При цьому він повинен фіксувати параметри випробувань техніки.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Євгенія Гончарук (26 січня 2020). "Неможливо підготувати випробувача зі стройового льотчика. Найліпше - він просто пролетить, найгірше - спробує зробити маневр і добре, якщо це буде поле…" - полковник Михайло Лампік. Цензор.НЕТ. Процитовано 31 грудня 2022.