Люба Ґой

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Люба Гой)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люба Ґой
Народилася 8 листопада 1945(1945-11-08) (78 років)
Галтерн, Німеччина
Громадянство  Канада
Діяльність акторка, комікеса
Alma mater Національна театральна школа Канади і Glebe Collegiate Instituted
IMDb nm0333009
Нагороди та премії
«ACTRA», «Джуно»

CMNS: Люба Ґой у Вікісховищі

Лю́ба Ґой, англ. Luba Goy (* 8 листопада 1945(19451108), Гальтерн-ам-Зее, Німеччина) — канадська акторка-комік українського походження, зірка канадського сатиричного телерев'ю «Королівський канадський повітряний фарс» (англ. Royal Canadian Air Farce).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в родині українських біженців, прибула з батьками до Канади в 1951 році, дитинство провела в місті Оттава. У 1967-70 вивчала театральне мистецтво в монреальській Національній театральній школі Канади (англ. National Theatre School), деякий час виступала на сцені Стретфордського шекспірівського фестивалю у м. Стретфорд, провінція Онтаріо.

З 1970-х років часто виступає на радіо- телепередачах Державної радіотелекомпанії Канади Сі-Бі-Сі (англ. СВС). Виступала на сценах Канади в п'єсі «Така собі комедія» (англ. Just a Kommedia) авторства Н. Рильського, у 1980-х роках грала роль в українському художньому фільмі «Відьма», озвучувала ролі героїв мультфільмів, знімалася в навчальній телепрограмі з використання комп'ютерів, яка транслювалася по США і Канаді.

Вільно володіє українською, активна в канадсько-українському житті.

Нагороди[ред. | ред. код]

Виступаючи в складі комедійної програми «Королівський канадський повітряний фарс», яка є дуже популярною в Канаді, Любу нагороджено призом Джуно: була однією із перших жінок Канади, яка потрапила до «Холу Пошани міжнародного гумору». 1993 року разом з іншими акторами «повітряного фарсу» отримала почесний ступінь доктора від Брокського університету, а 1996 року — нагороду за видатні досягнення жінок у кіно та на телебаченні.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]