Пінгвін (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пінгвін
Історія
Видавець DC Comics
Дебют Detective Comics #58 1941 року
Автор(и) Боб Кейн,
Білл Фінджер
Характеристики
Альтер его Освальд Коббльпот
Вид людина
Громадянство США
Актор Берджесс Мередіт, Денні Девіто, Робін Лорд Тейлор, Нолан Норт і Колін Фаррелл
Injustice Leagued, Iceberg Lounged, Suicide Squadd і Secret Society of Super Villainsd
Союзники
Ліга Несправедливість,
Загін смертників,
Суспільство
Вороги
Бетмен
Особливі сили
Експерт з дзюдо

Пінгвін (англ. Penguin) — вигаданий суперлиходій з усесвіту DC Comics, ворог Бетмена.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Освальд Коббльпот (англ. Oswald Chesterfield Cobblepot), хоча й народився в багатій і відомій сім'ї, мав важке дитинство. Через те, що мав невисокий зріст і ніс, як у птаха, інші діти часто дражнили його й знущалися. Відчуття себе вигнанцем було основною причиною того, чому він став злочинцем. «Пінгвін» — одне з прізвиськ, яким інші діти дражнили маленького Освальда. Він взяв це ім'я та використав образ птаха у своєму кримінальному житті. Його класична парасолька — це ще одна річ, яка прийшла з дитинства: мама часто прикривала його парасолькою від дощу, боячись, що він захворіє і помре, як батько.

Історія (комікс)[ред. | ред. код]

Нескінченна криза[ред. | ред. код]

Пінгвін коротко представлений у подіях Нескінченної кризи. У сьомому номері його можна помітити в битві в Метрополісі (англ. Battle of Metropolis) — битві, влаштованій Таємним Товариством суперлиходіїв (англ. the Secret Society of Super Villains).

Рік пізніше[ред. | ред. код]

Поки Пінгвіна не було в Ґотемі, Ґрейт Вайт (англ. the Great White) і Лічильник (англ. Tally Man), вбили багатьох лиходіїв, які працювали на Пінгвіна, і зрадили Гарві Дента (англ. Harvey Dent). Ґрейт Вайт планував захопити злочинний синдикат Ґотема і послабити всіх конкурентів, зокрема Пінгвіна. Повернувшись у Ґотем, Пінгвін продовжує стверджувати, що став законопокірним. Він заново відкриває нічний клуб «Айзберґ Лаунж» із завищеними цінами. Пінгвін закликає Загадника (англ. The Riddler) уникати криміналу, оскільки нинішній спосіб життя є прибутковішим.

Підземелля Ґотема[ред. | ред. код]

Бетмен найняв Пінгвіна як інформатора, щоб використавши його зв'язки, отримати перевагу над злочинцями Ґотема. Пінгвін втягується в гангстерську війну з Тобіасом Вейлом (англ. Tobias Whale) й «Інтербандою» (англ. Intergang). Зрештою, він позбавляється своєї привілейованої позиції, втративши підтримку Бетмена, який таємничо зникає, а «Інтербанда» посилюється Апокаліптичними Богами (англ. Apokoliptan Gods), які повернулися.

Айзберґ Лаунж[ред. | ред. код]

Останнім часом Пінгвін використовував свою злу славу на свою користь. Він відвернувся від кримінального життя, щоб робити почеснішу справу: керувати «Айзберґ Лаунж» — популярним нічним клубом Ґотема. Але «Айзберґ Лаунж» не таке вже й правослушне місце, Бетмен дозволив йому існувати тільки тому, що цей клуб — чудове джерело інформації про злочинців міста. У підземеллях Пінгвін повернувся до криміналу і сформував недовговічний альянс з Тобіасом Вейлом.

Здібності і зброя[ред. | ред. код]

Пінгвін — кримінальний геній і має багато зв'язків у злочинному світі. Крім того, він майстер з дзюдо і навіть кілька разів зміг відбитися від Бетмена. Він використовує своє неймовірне багатство для здійснення лиходійних задумів. У руках Пінгвіна багато різновидів парасольок, більшість з яких насправді є таємною зброєю, яка варіюється від висувного ножа до кулемета. Деякі з них використовуються як транспорт: планер або, популярна, парасолька-вертоліт. Були й багато інших: парасолька, що вистрілює струмом або павутиною, парасольки, які стріляють полум'ям і транквілізаторами.

У фільмах[ред. | ред. код]

Бетмен (1966)[ред. | ред. код]

Берджесс Мередіт виконував роль Пінгвіна 1966 року.

Бетмен повертається (1992)[ред. | ред. код]

У фільмі «Бетмен повертається» Пінгвіна зіграв Денні Де-Віто. Режисер Тім Бертон зображує його не як красномовного злочинця, а як соціопата з фізичними вадами. Але Пінгвін однаково мав кілька характерних для класичного образу рис, зокрема, безліч парасольок і монокль, але він отримав значні візуальні зміни.

Волосся Пінгвіна зобразили довгим і покуйовдженим, але на тім'ячку була лисина. Його руки схожі на ласти, всі крім великого і вказівного пальця злиті. З носа і рота іноді тече рідина темно-зеленого кольору. Носив він смокінг з жабо, щоб надати готичного вигляду. Також він одягнений у чорні чоботи та маніжку. Тим не менше, дизайн Бертона зберегти циліндр, поряд з моноклем і сигаретою в деяких сценах.

За сюжетом фільму Пінгвін народився з фізичними вадами, і батьки кінули його в каналізацію Ґотема. Але він виживає і приєднується спочатку до групи пінгвінів з міського зоопарку, а згодом до цирку потвор. В фільмі натякають, що він міг бути причетним до зникнення кількох дітей під час свого перебування у цирку.

Ґотем (серіал)[ред. | ред. код]

В серіалі «Ґотем» (2014—2019) Пінгвіна зіграв Робін Лорд Тейлор. Тут Освальд представлений як помічник людини Кармайна Фальконе — Фіш Муні, котрий вирішує замінити свою господиню, розповівши всім її плани по зміщенню Фальконе.

Завдяки своєму розуму він добре влаштовується в сім'ю Сальваторе Мароні, докладаючи про усі його плани Кармайну. Коли у місті відбувається війна між мафією, Пінгвіну вдається вбити Фіш Муні і замінити самого Фальконе, ставши головним мафіозі в Ґотемі.

Пізніше в місто приїжджає багатій Тео Галаван, котрий бере у полон матір Освальда і цим самим змушує допомогти собі в отриманні посту мера. Але вигравши, Галаван обманює Коббльпота і вбиває його матір. Проте скоро, об'єднавшись з Джимом Ґордоном, Альфредом та Селіною Кайл, Пінгвін знаходить Тео й вбиває його.

Бетмен (фільм, 2022)[ред. | ред. код]

У фільмі 2022 року Пінгвіна зіграв Колін Фаррелл.

Посилання[ред. | ред. код]