Лютюк Анатолій Кузьмич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лютюк Анатолій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лютюк Анатолій Кузьмич
Народився 1947
Великі Бірки, Тернопільський район, Тернопільська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність громадський активіст
Alma mater Вижницький коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка (1969) і Естонська академія мистецтв (1975)
Нагороди
Орден Білої зірки 5 ступеня ювілейна медаль «25 років незалежності України»
Заслужений художник України Грамота Верховної Ради України

Анато́лій Кузьми́ч Лютю́к (*1947, с. Великі Бірки, Тернопільська область, тоді СРСР) — український культурний і громадський діяч в Естонії, облат Цистерціанського монастиря в Хюланді (Норвегія) з послухом у Таллінні, керівник Центру української культури в Таллінні.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1947 року в райцентрі, селі Великі Борки, Великоборківського району тепер смт Великі Бірки на Тернопільщині у сім'ї службовців.

Освіта[ред. | ред. код]

У 1969 році А. Лютюк закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва.

У 1975 закінчив навчання у художньому інституті столиці Естонської РСР м. Таллінні (тепер — Естонська академія мистецтв). Відтоді проживає у цьому місті.

Громадська і релігійна діяльність[ред. | ред. код]

У 1990-ті керував групою «Рух» в Естонії. З відновленням незалежності Естонії та України після розпаду СРСР Анатолій Лютюк, проживаючи в Таллінні, з благословення Блаженнійшого Володимира (Стернюка) разом з однодумцями заснував у Таллінні греко-католицьку церковну громаду (офіційно зареєстрована 1991 року) і відновив для неї церковну будівлю та зорганізував простір для школи давніх ремесел і мистецтву приміщенні в таллінському середмісті по вулиці Лаборатооріумі, що дістало назву «талліннський Ноїв ковчег»[1].

А. Лютюк очолює Український культурний центр в Таллінні (станом на початок 2013 року).

Під час Революції гідності та війни на сході України активно займається волонтерською діяльністю, організовує збір і доставку на схід України гуманітарної допомоги української діаспори Естонії та інших благодійних організацій.[2]

09 вересня 2021 року в Україні відбулася прем'єра документального фільму режисерів Уляни Осовської та Дениса Страшного "Казка про коника" про Анатолія Лютюка.[3] Фільм демонструвався під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у 2022 році. [4] Також фільм отримав Нагороду Народу Естонії (Estonian People's Award voted by TV-audience) на Міжнародному фестивалі документального та антропологічного кіно в Пярну (Естонія, Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival[5])

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ноїв ковчег [Архівовано 28 вересня 2016 у Wayback Machine.] Ноїв ковчег. З благословення Блаженнійшого Володимира (Стернюка) разом з однодумцями заснував у столиці Естонії греко–католицьку церковну громаду і відновив для неї церковну будівлю та зорганізував простір для школи давніх ремесел і мистецтв. Донині очолює Центр української культури в Таллінні.
  2. Гуманітарна діяльність. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 17 квітня 2016.
  3. Казка про Коника - офіційний трейлер (uk-UA) , процитовано 29 грудня 2022
  4. Казка про Коника. docudays.ua (англ.). Процитовано 3 січня 2023.
  5. Filmifestival. AWARDS OF THE XXXVI PÄRNU FILM FESTIVAL – Pärnu filmifestival (амер.). Процитовано 3 липня 2023.
  6. Указ Президента України від 22 серпня 2016 року № 340/2016 «Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав»
  7. Нагороди Міжнародний проект «Україна й українці — цвіт нації, гордість країни».

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]