Люшня (округ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люшня

алб. Rrethi i Gramshit

Місто Люшня
Місто Люшня
Місто Люшня
місто Люшня
Країна Албанія Албанія
округ Фієр
Номерний знак LU
Населення
 - повне 143 276 (2010)
Площа
 - повна 712 км²
Висота
 - максимальна 5 м
 - мінімальна 5 м
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Код ISO 3166-2 AL-LU

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Люшня
Вид на лагуну Караваста

Лю́шня (алб. Rrethi i Lushnjës) — один з 36 округів Албанії.

Округ займає територію 712 км² і відноситься до області Фієрі. Адміністративний центр — місто Люшня. Входить до числа 5 найгустонаселеніших округів країни.

Географічне положення[ред. | ред. код]

Округ знаходиться у північній частині рівнини Мюзеке. Понаближенню до заходу, рівнина обмежується грядами пагорбів Дів'яка і пов'язаними з нею з півдня пагорбами Арденіка. На сході рівнина переходить в пагорби. На півночі природний кордон округу утворює річка Шкумбіні, а на округ він омивається Адріатичним морем.

На захід від міста Люшня знаходиться лагуна Караваста, відокремлена від моря дюнами та болотами. Ця лагуна з солонуватою водою, що знаходиться між гирлами річок Шкумбіні і Семані, а також навколишня територія, відносяться до найважливіших природних заповідників Албанії. З 1994 року національний парк «Хвойна Дів'яка» (Pisha e Divjakës) охороняється міжнародною Рамсарською конвенцією. У лагуні мешкають багато видів рідкісних птахів, серед інших — рідкісні види пеліканів.

Узбережжя поросло пініями, що дали парку його назву. У майбутньому ця частина округу може стати значимою для туризму: вже зараз у невеликих готелях на березі відпочивають албанці.

Економіка[ред. | ред. код]

Окрім туризму, округ живе переважно сільським господарством. Долина Мюзеке — житниця Албанії. Єдиним великим населеним пунктом, окрім Люшні, у окрузі вважається Дів'яка (7000 жителів), розташована на північ від лагуни Караваста за 10 км від моря.

Визначні місця[ред. | ред. код]

Головним визначним місцем округу є монастир Арденіка.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Округ складається з двох міст: Люшня та Дів'яка та 14 комун: Алкай, Балагат, Бубулім, Гішгьокай, Гольєм, Градишт, Див'як, Карбунар, Кольонь, Крутья, Люшнь, Ремаст, Трбуф, Фієр-Шиган.