Лю Сінь (імператор Хань)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лю Сінь (Хань))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лю Сінь
12-й Імператор Китаю з династії Хань
7 — 1 до н. е.
Попередник: Лю Ао
Наступник: Пін-ді
 
Народження: 24 до н. е.[1]
Хецзе, Шаньдун
Смерть: 15 серпня 1 до н. е.[2]
Сіань
Країна: Династія Хань і Western Hand[3]
Рід: Лю
Батько: Liu Kangd
Шлюб: Empress Fud

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Лю Сінь (27 до н. е. —1 до н. е.) — 12-й імператор династії Хань у 7—1 роках до н. е. Храмове ім'я Ай-ді.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з імператорської родини Лю. Народився 27 року до н. е. Був сином князя Лю Каня та панні Дінь. Отримує ім'я Сінь. Після смерті батька у 23 році до н. е. успадкував його титул князя Діньтао. У 9 році до н. е. вперше відвідав столицю імперії Чан'ань. У 8 році до н. е. його визнали спадкоємцем трону. З цього моменту він повсякчас знаходився в імператорському палаці, поруч з імператором Чен-ді. Після смерті останнього 7 року до н. е. Лю сінь стає імператором.


Спочатку енергійно зайнявся державними справами: було скорочено державних чиновників до 200 осіб, а пкнязів й князівн на утримання держави — до 100. Також він відсторон від влади клан Ван. Але незабаром державний апарат знову поручинув у боротьбу між аристократичними групами. Зрештою імператор надав значних повноважень своєму коханцеві Дун Сяню: у 3 році до н.е. зробив його хо (маркізом, а у 2 році до н. е. — дасима (першим міністром). деякий час Ай-ді розмірковував зробити Дун Сяня своїм спадкоємцем. Втім імператор не встиг виконати свої задуми, помер 1 року до н. е. Це надало можливість роду Ван повернути собі владу, зробивши імператором Лю Цзіцзі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Buddhist Studies Person Authority Databases
  2. China
  3. China Biographical Database

Джерела[ред. | ред. код]

  • Josef Guter: Lexikon zur Geschichte Chinas. Sieben Jahrtausende im Überblick. Marix-Verlag, Wiesbaden 2004, ISBN 3-937715-40-1.