Пін-ді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лю Цзіцзі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пін-ді
13-й Імператор Китаю з династії Шань
1 до н. е. — 6 н. е.
Попередник: Лю Сінь
Наступник: Лю Їн
 
Народження: 9 до н. е.
Дінчжоу, КНР
Смерть: 3 лютого 6
Сіань
Причина смерті: отрути
Країна: Western Hand[1]
Рід: Лю
Батько: Liu Xingd
Шлюб: Empress Wangd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Лю Цзіцзи (9 до н. е. —6 н. е.) — 13-й імператор династії Хань у 1 до н. е.— 6 роках н. е. Храмове ім'я Пін-ді. Власне ім'я було змінено на Кань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 9 року до н. е. у родині князя Лю Сіня, сина імператора Лю Ши. У 7 році до н. е. став князем Чжуншань. Замолоду відрізнявся слабким здоров'ям. 1 року до н.е. після смерті імператора Лю Сіня був визнаний як імператор. Втім незабаром владу захопив рід Ван. Незабаром дасима (першим міністром) став Ван Ман. У 4 році н. е. імператор оженився з його донькю, зробивши її імператрицею. У 5 році н. е. за пропозицією Ван Мана було оголошено про загальну амністію. Втім у 6 році н. е. імператор Пін-ді помер. За однією версією — від хвороби, за іншою — отруєний Ван Маном, проти якого намагався виступити. Ван Ман після смерті Пін-ді передав владу Лю Їну.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bielenstein, Hans. (1986). "Wang Mang, the Restoration of the Han Dynasty, and Later Han, " in The Cambridge History of China: Volume I: the Ch'in and Han Empires, 221 B.C. — A.D. 220. Edited by Denis Twitchett and Michael Loewe. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-24327-0.
  1. China Biographical Database