Лямблія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лямблії)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лямблія
Трофозоїт Giardia lamblia
Трофозоїт Giardia lamblia
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)

incertae sedis

Тип: Метамонади (Metamonada)
Ряд: Diplomonadida
Родина: Hexamitidae
Рід: Giardia
Kunstler, 1882
Види

Giardia agilis
Giardia ardeae
Giardia lamblia
Giardia muris
Giardia microti
Giardia psittaci

Посилання
Вікісховище: Giardia
EOL: 63428

Лямблія (Giardia) — рід найпростіших, паразитів хребетних і деяких безхребетних, який налічує понад 100 видів. Giardia lamblia є паразитом людини, збудником лямбліозу.

Етимологія[ред. | ред. код]

Українська назва походить від прізвища Вілема Душана Лямбля, який описав збудника лямбліозу (1859). Щоправда, він вважав його представником церкомонад і назвав Cercomonas intestinalis. Латиною рід названо на честь французького біолога Альфреда Матьє Жіара, який першим описав збудника лямбліозу як представника окремого роду. Сучасну назву (Giardia lamblia) збудник отримав 1915 року[1].


Морфологія та фізіологія[ред. | ред. код]

Вегетативна форма являє собою організм грушоподібної форми, що розділена за поздовжною віссю опорним утворенням — аксостилем. У передній частині тіла перебувають два ядра. Протоплазма не містить вакуолей, є фібрили, які виконують опорну функцію. Мітохондрії та комплекс Гольджі відсутні, дихання анаеробне. На тупому кінці є дископодібне вдавлення — присоска, за допомогою якої лямблія прикріплюється до епітелію тонкої кишки. Розміри паразита 10 — 20 мкм завдовжки та 5 — 15 мкм завширшки. Рух здійснюється за допомогою чотирьох пар джгутиків.

У товстій кишці людини лямблії утворюють овальні цисти 8—12 мкм завдовжки та 3— 10 мкм завширшки. Вони оточені хітиновою оболонкою та містять 2 — 4 ядра.

Резистентність[ред. | ред. код]

Вегетативні форми нестійкі в зовнішньому середовищі, а цисти можуть тривалий час зберігати життєздатність.

Патогенез та захворювання у людини[ред. | ред. код]

Детальніші відомості з цієї теми ви можете знайти в статті Лямбліоз.

Захворювання виникає, коли цисти паразита потрапляють до організму людини. У верхніх відділах тонкого кишківника цисти розчиняються та вегетативна клітина починає розмножуватись. За лямбліозу фориуються дуоденіт, ентероколіт, диспепсичні розлади (нудота, печія), зниження апетиту, астенізація.

Діагностика[ред. | ред. код]

Фекалії та дуоденальний вміст хворого досліджують методом мікроскопії. Лямблій визначають у нативних та оброблених розчином Люголя препаратах.

Лікування[ред. | ред. код]

Найбільш ефективним методом лікування лямбліозу є метронідазол і фуразолідон. Метронідазол призначають по 0,25 г 3 рази на день протягом 7 днів. Ефективним є тинідазол по 0,15 г 2 рази на день протягом 7 днів. Фуразолідон приймають по 0,1 г 4 рази на добу протягом 5 днів.

Джерела[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Медична мікробіологія, вірусологія та імунологія: підручник для студ. вищ. мед. навч. заклад/За редакцією В. П. Широбокова/Видання 2-е. Винниця: Нова книга, 2011. — 952 с. ISBN 978-966-382-325-6
  • Brian J. Ford. The Discovery of Giardia // Microscope. — 2005. — Т. 53. — No. 4. — С. 147-153. (англ.)
  • В. Д. Тимаков. Микробиология. — М.: Медицина, 1973. — С. 432. (рос.)